Scad tarifele de roaming in UE de la 1 iulie 2014

Foto: marin/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: marin/ FreeDigitalPhotos.net

Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa ieftineasca tarifele de roaming in spatiul UE de la 1 iulie 2014, cu valori cuprinse intre 20-55%.

Pentru tarifele de roaming in UE, autoritatile stabilesc un plafon maxim pe care companiile il pot percepe consumatorilor, conform deciziilor luate de Comisia Europeana. Iar de la mijlocul lui 2014, are loc o noua reducere a tarifelor maximale.

Evident, companiile de telefonie pot decide sa perceapa si tarife mai mici decat maximul legal, insa acest lucru nu se prea intampla.

Tarifele maxime pe care le vor plati consumatorii atunci cand calatoresc in spatiul UE sunt, de la 1 iulie 2014, urmatoarele:

  • 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru apeluri efectuate atunci cand se afla in spatiul UE
  • 0,05 euro/munut (fara TVA) pentru apeluri primite
  • 0,06 euro/SMS (fara TVA) pentru mesajele trimise
  • 0,2 euro/MB (fara TVA) pentru serviciile de date, inclusiv acces la internet.

 

Aplicarea noilor tarife se face automat si gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si folosesc planurile tarifare de baza, fara sa fie necesara incheierea unui act aditional.

Pentru a evita aparitia unor facturi foarte mari atunci cand calatoresc in afara tarii, utilizatorii primesc avertizari prin mesaje text, email sau ferestre pop-up, atunci cand costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales in prealabil, informeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult