Cum pot cumpara o locuinta cu TVA de 5%?

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Statul faciliteaza achizitia de locuinte, prin aplicarea unei cote reduse de TVA la locuinta, de numai 5%. Expertul Banilor iti prezinta conditiile impuse pentru a beneficia de aceasta facilitate.

Codul Fiscal prevede o cota redusa de TVA – de 5% – pentru locuintele cumparate de persoanele fizice.

In prezent, toti dezvoltatorii imobiliari isi promoveaza locuintele prin aplicarea unei cote reduse de TVA, desi nu toti cumparatorii se incadreaza. Iti prezentam mai jos conditiile ce trebuie indeplinite pentru a cumpara locuinta cu TVA redus.

Conditii pentru locuinta cumparata

Cota de 5% se aplica daca locuinta achizitionata indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • suprafata utila este de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti;
  • terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 mp (inclusiv amprenta la sol a locuintei), in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, aceasta conditie se aplica pentru cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte, inclisiv amprenta la sol;
  • valoarea locuintei (inclusiv a terenului pe care ese construita) nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA;
  • locuinta este achizitionata de o persoana fizica sau familie.

 

Conditii pentru cumparator

O persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%. Astfel, se impun urmatoarele conditii pentru cumparator:

  • in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
  • in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.

In cazul in care cumparatorul sau locuinta nu indeplinesc conditiile de mai sus, pretul de vanzare va fi calculat prin aplicarea cotei standard de TVA. Acest lucru duce la cresterea semnificativa a pretului de vanzare.

Este bine de stiut ca TVA se aplica doar la locuintele cumparate de la persoanele juridice (dezvoltatori imobiliari). O locuinta cumparata de la o persoana fizica nu include TVA.

Cautarea unui vanzator – persoana fizica este o solutie pentru cei care au beneficiat o data de cota de redusa de TVA si vor sa se mute intr-o casa mai mare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult