Declaratia unica introduce sistemul de autoimpunere

Prin declaratia unica, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc de catre contribuabil, prin estimarea veniturilor ce urmeaza sa le obtina.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sau alte venituri pentru care nu se aplica sistemul de retinere la sursa, vor depune din 2018 o singura declaratie.

Noul mecanism simplifica modul de efectuare a platii pentru impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii. Prin introducerea Declaratiei Unice se elimina 7 declaratii fiscale (D200, D201, D220, D221, D600, D604, D605).

Daca anterior informatiile este furnizate de catre contribuabil in declaratii diferite, de acum inainte acest rol va fi preluat de Declaratia Unica, care va contine informatii atat despre venitul realizat in anul precedent, cat si despre venitul estimat pentru anul curent.

Termene de depunere

Termenul de depunere va fi 15 martie anul urmator pentru veniturile realizate in anul precedent (o singura scadenta, in loc de 5). Exista posibilitatea de a face plati oricand in cursul anului pana la termenul scadent de 15 martie, inclusiv.

In 2018, termenul scadent pentru depunerea declaratiei este 15 iulie 2018.

Prin aceste modificari, se trece de la un sistem in care impozitul si contributiile sociale erau stabilite de organul fiscal la un sistem de autoimpune, prin care obligatii sunt stabilite prin declaratia unica de catre contribuabil.

Modul de calcul al contributiilor sociale

In cazul contributiilor sociale, obligatiile se stabilesc prin estimarea veniturilor ce urmeaza a se realiza in anul curent:

• Contributia pentru pensii reprezinta 25% dintr-un venit ales de contribuabil cel putin egal cu 22.800 lei pentru anul 2018 (12 salarii de baza minim brute pe tara).
• Contributia pentru sanatate reprezinta 10% din 22.800 lei pentru anul 2018 (12 salarii minim brute pe tara).

Venituri cu retinere la sursa

Contribuabilul care plateste venituri din drepturi de proprietate intelectuala, asocieri cu persoane juridice si arenda va stabili, declara si plati impozit pe venit si contributii sociale prin retinere la sursa la momentul platii venitului.

Retinerea la sursa nu se aplica daca venitul estimat pentru fiecare sursa de venit este mai mic decat 22.800 lei pentru anul 2018.

Retinerea la sursa a impozitului se mentine si pentru veniturile obtinute din dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, premii, jocuri de noroc si alte surse.

In acest mod, se elimina necesitatea emiterii decizei de impunere de catre ANAF pentru platile anticipate.

Bonificatii la plata impozitelor

Din 2018, Codul Fiscal introducerea posibilitatea obtinerii unor reduceri pentru obligatiile fiscale anuale (impozit pe venit, contributii pentru asigurari sociale, contributii pentru asigurari sociale de sanatate):

• 5% daca declaratia unica se depune pana la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice, iar obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 martie 2019;
• 5% daca obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 decembrie 2018.

Bonificatiile diminueaza obligatia fiscala estimata anual. Daca sunt indeplinite ambele conditii de mai sus, datoriile catre stat se diminueaza cu 10%.

Cum se impoziteaza veniturile realizate in 2017?

Pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile.

Iar pentru regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt aplicabile reglementarile legale in vigoare in perioada respectiva.

Pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii aferente veniturilor realizate in anul 2017, organul fiscal utilizeaza datele din declaratia unica.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult