BNR creste dobanda la 2,25%

Banca centrala a majorat dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 2,25%. Este a doua crestere consecutiva operata de BNR in acest an, ca reactie la avansul rapid al inflatiei.

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Din 8 februarie 2018, rata dobanzii de politica monetara urca la 2,25%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat la inceputul anului.

BNR accelereaza procesul de majorare al dobanzilor in lei, cu scopul de tempera presiunile inflationiste. In decembrie 2017, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,23%, plasandu-se inca in interiorul intervalului tinta.

Cresterea preturilor a fost generata de cererea excedentara si de majorarea costurilor cu forta de munca.

“Expansiunea consumului a fost impulsionata de masurile de crestere a veniturilor implementate incepand cu 1 iulie 2017, care s-au suprapus conditiilor financiare favorabile, precum si de contextul stimulativ de pe piata muncii”, se arata in comunicatul BNR.

Ultimele prognoze ale bancii centrale semnaleaza ca rata inflatiei va continua sa creasca in lunile urmatoare, urmand ca elanul sa se atenueze in ultima parte a anului.

Efectele deciziei BNR

In urma deciziei BNR, dobanzile interbancare au crescut usor, rata Robor la 3 luni depasind din nou pragul de 2%. Este de asteptat ca evolutia sa continue, pana cand dobanzile se vor alinia la noul nivel al dobanzii cheie.

Consumatorii cu credite in lei vor fi afectati negativ prin cresterea ratelor, in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila.

Pe de alta parte, deponentii au urma sa beneficieze de dobanzi mai mari la produsele de economisire. Efectul este unul intarziat, multe banci avand exces de lichiditate, motiv pentru care nu au reactionat inca nici la decizia anterioara a BNR, din luna ianuarie 2018, de majorare a dobanzii cheie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult