BNR majoreaza dobanda cheie cu 0,25%

Banca Nationala a majorat dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, punand presiuni noi pe scumpirea creditelor in lei. Deponentii pot miza pe majorarea dobanzilor la depozite.

bnr_3Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea dobanzii de politica monetara de la minimul istoric de 1,75% la 2%.

Este prima majorare de dobanda oprerata de BNR in ultimii 9 ani, perioada in care dobanzile au tot scazut. Acum tendinta se inverseaza si incepe probabil un lung ciclu de inasprire a politicii monetare.

Banca centrala a pregatit terenul pentru aceasta schimbare de directie din septembrie 2017, prin alinierea dobanzilor interbancare cu dobanda cheie. Ratele Robor s-au majorat in decurs de cateva luni de la mai putin de 1% pana la peste 2%.

bnr-dobanzi-ian-2018

Efecte asupra consumatorilor

In urma acestei decizii, Robor urmeaza sa inregistreze probabil o noua majorare, antrenand scumpiri in randul creditelor in lei. Persoanele care au luat credite in lei cu dobanda variabila ar trebui sa fie pregatite pentru majorari ale ratelor pe o perioada mai lunga, deoarece ar putea urma si alte decizii similare din partea BNR in acest an.

Pe de alta parte, deponentii sunt afectati favorabil de noua politica monetare a BNR, deoarece aceasta stimuleaza economisirea.

Impactul resimtit de consumatori este insa atenuat de faptul ca sectorul bancar se confrunta inca cu un exces de lichiditate, astfel ca bancile nu sunt fortate sa atraga noi resurse de la populatie. Cel mai probabil, bancile de talie mica vor primele dispuse sa remunereze mai bine deponentii.

De ce cresc dobanzile?

Cresterea dobanzilor BNR vine ca reactie la majorarea inflatiei, rata anuala depasind pragul de 3% in luna noiembrie 2017. Evolutia preturilor a depasit prognozele oficiale, fiind alimentata in principal de majorarea preturlor administrare (tarifele la energie electrica) si de scumpirea petrolului.

Ultimele proiectii semnaleaza continuarea procesului de crestere a inflatiei, printre factorii de risc avuti in vedere fiind si politica bugetara expansionista.

Cresterea economica a urcat la 8,8% in trimestrul III din 2017, sustinuta de o majorare cu 12% a consumului populatiei.

In acest context, deficitul de cont curent in primele 10 luni din 2017 l-a depasit pe cel inregistrat in intreg anul precedent, ceea ce explica tendinta de depreciere a leului din ultimele luni ale anului trecut.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult