Credite Imobiliare: Este legal comisionul de rambursare anticipata?

Buna ziua,Am un contract de credit ipotecar cu Banca Transilvania. Am facut cateva plati anticipate partiale in vederea scaderii perioadei si am platit un comision de 1% de fiecare data. Dobanda este variabila, fiind un credit ipotecar. Intrebare mea este urmatoare – este acest comision legal? Eu stiu ca nu. In alta ordine de idei, am avut si un credit de nevoi personale unde la fel, pentru plata lui anticipata am platit comision de 1%. La cel de nevoi personale stiu ca este legal, dar la cele imobiliare nu. Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog? Multumesc anticipat

Ciprian

Legislatia interzice bancilor sa perceapa comisioane de rambursare anticipata la credite imobiliare sau ipotecare. Interdictia se aplica doar pentru creditele acordate dupa 30 septembrie 2016.

Creditele imobiliare/ipotecare sunt reglementate in prezent prin OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite pentru bunuri imobile.

In cazul rambursarii anticipate, ordonanta prevede ca finantatorul “nu are dreptul sa aplice penalizari, sa perceapa compensatie sau orice alte costuri de la consumator in cazul rambursarii anticipate”.

Prin urmare, legislatia interzice comisioanele de rambursare anticipata la orice tip de credit imobiliar.

Actul normativ se aplica in cazul creditelor imonbiliare sau ipotecare, precum si in cazul creditelor nevoi personale cu ipoteca. Creditele Prima Casa nu intra sub incidenta acestei ordonante.

Trebuie avut in vedere insa ca prevedederile de mai sus ca nu se aplica in cazul contractelor aflate in curs de derulare la data intrarii in vigioare a ordonantei.

Prin urmare, bancile pot percepe comisioane de rambursare anticipata la creditele acordate inainte de data de 30 septembrie 2016, conform clauzelor contractuale. Mai multe informatii gasiti in Ghidul de rambursare anticipata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult