Noi restrictii la credite din 2019

Foto: Joykid/ FreeDigitalPhotos.net

BNR introduce reguli noi la creditele pentru populatie incepand cu 2019, gradul maxim de indatorare fiind limitat la 40% pentru creditele in lei si la 20% pentru cele in valuta. Sunt insa si cateva exceptii.

Banca centrala a adoptat un nou regulament privind creditarea persoanelor fizice, prin care limiteaza gradul maxim de indatorare. Scopul este protejarea populatiei cu venituri medii si mici de supraindatorare.

Gradul maxim de indatorare

Noile reguli intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, data de la care gradul maxim de indatorare va fi plafonat astfel:

  • La 40% din venit, in cazul creditelor in lei
  • La 20% din venit, in cazul creditelor in valuta

Gradul maxim de indatorare se calculeaza ca raport intre rata lunara a creditului si venitul net.

De exemplu, o persoana cu un venit net de 3.000 lei pe luna va putea achita o rata de cel mult 1.200 lei, daca alege un imprumut in lei.

Rate mai mari la creditele pentru prima locuinta si refinantari

Regulamentul BNR include si cateva exceptii de la limitele de mai sus:

  • Creditele acordate pentru cumpararea primei locuinte vor avea un grad de indatorare cu 5 puncte procentuale mai mare, respectiv 45% la creditele in lei si 25% la creditele in valuta
  • Creditele acordate pentru refinantarea imprumuturilor contractate inainte de 1 ianuarie 2019 nu vor fi supuse noile restrictii

Limitele impuse pentru gradul de indatorare vor fi aplicabile cererilor de credit depuse incepand cu 2019.

In cazul in care cererea de credit a fost depusa in 2018, iar imprumutul se va acorda in cursul lui 2019, banca va respecta normele BNR valabile la data depunerii cererii.

Care va fi efectul noilor reguli?

Restrictiile impuse la nivelul gradului maxim de indatorare vor face ca persoanele sa imprumute sume mai mici de la banca.

Vor fi afectati in special consumatorii cu venituri sub salariul mediu pe economie. Acestia se indatoreaza cel mai mult, gradul de indatorare la creditele ipotecare depasind 50% din venit in ultima perioada, reiese din datele BNR.

O astfel de datorie expune clientul la riscuri importante, avand in vedere ca majoritatea creditelor imobiliare au dobanzi variabile, iar ratele se pot majora semnificativ in timp.

In prezent, gradul de indatorare se stabileste de fiecare banca, in functie de propria politica de creditare. Calculele sunt complexe si greu de inteles de catre consumatori, deoarece veniturile se ajusteaza cu cheltuielile de subzistenta si se au in vedere o serie de scenarii de fluctuatie a veniturilor, ratei dobanzii si a cursului de schimb.

Noua metodologie simplifica acest calcul si face mult mai simpla determinarea sumei maxime pe un client o poate imprumuta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult