Pilonul II: Un administrator a scazut in premiera comisioanele

Pilonul II de pensii private a cunoscut o premiera, un administrator diminuand pentru prima oara comisioanele percepute participantilor.

Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net

Pensiile private obligatorii – asa-numitul Pilonul II – functioneaza din 2008, iar in tot acest timp, toti administratorii au practicat comisioane egale cu maximul legal permis de lege.

Participantii suporta doua comisioane principale:
– un comision retinut din contributiile platite in fiecare luna, plafonat prin lege la 2,5%
– un comision retinut din activul acumulat la fond, limitat prin lege la 0,05% pe luna.

NN Pensii – cel mai mare administrator de pensii private – este primul administrator care diminueaza comisioanele sub pragul maxim permis de lege. De la 1 aprilie 2018, comisionul din contributie s-a redus la 1,7%, fata de 2,5% cat era anterior.

Impact pozitiv, dar nesemnificativ

Decizia favorizeaza participantii deoarece o parte mai mare din sumele virate la fond vor merge in investitii si vor creste suma acumulata pentru pensie.

Impactul nu este insa unul semnificativ. Sa luam cazul unui consumator care vireaza lunar 100 lei la fond pe o perioada de 30 ani, in conditiile unui randament de 3% (se presupune ca fondul percepe un comision de administrare de 0,05% pe luna din activul net).

In cazul in care comisionul din contributie este de 2,5%, atunci suma acumulata dupa 30 ani va fi de 51.400 lei.

Daca insa comisionul scade la 1,7%, suma acumulata devine 51.800 lei. Prin urmare, participantul ajunge sa detina o suma mai mare cu aproximativ 0,8%. Poti face propriile simulari, cu ajutorul calculatorului Cost Pensie Private.

Context politic nefavorabil

Reducerea comisioanelor pentru participanti a fost incurajata si de ASF, care inca din 2015, a redus cu 21% taxele percepute administratorilor de pensii private.

Decizia ASF a ramas fara ecou in piata pana acum. NN scade comisioanele in contextul in care la nivel politic, exista discutii pentru a transforma Pilonul II intr-unul facultativ.

Mai mult, incepand din martie 2018, contributiile virate la fondurile de pensii obligatorii au scazut pentru prima oara. Aceste contributii sunt platite de catre stat, prin redirectionarea unei parti din contributiile pentru asigurari sociale colectate de la persoanele fizice.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult