Pensionarii de maine vor sta mai mult la job

Pensiile de stat vor scadea drastic dupa 2030, dupa ce punctul de pensie va incepe sa fie indexat numai dupa rata inflatiei. Singura solutie este prelungirea carierei.

Foto: Comisia Europeana

Sistemul public de pensii din Romania ofera un nivel satisfacator de beneficii in prezent, conform unui raport recent al Comisiei Europene.

In ciuda perceptiei generale, rata de inlocuire este una dintre cele mai mari din UE. Acest indicator compara veniturile obtinute de persoanele cu varsta intre 65 si 74 ani cu cele ale persoanelor cu varsta intre 50 si 59 ani si ne arata cum este afectat venitul dupa iesirea la pensie.

In Romania, rata de inlocuire s-a situat la 66% in 2016, comparativ cu 58% cat este media europeana.

Pensiile din Romania sunt mici nu pentru ca sistemul public este zgarcit, ci pentru bugetul este sarac. Fondurile publice sunt alimentate de salariatii actuali. Cum acestia au salarii mici, nici statul nu are de unde face rost de bani pentru pensii mai mari.

De ce vor scadea pensiile de stat?

Pensionarii de maine nu vor mai beneficia insa de aceste avantaje, iar rata de inlocuire ar urma sa scada drastic. Din 2030, punctul de pensie va fi ajustat numai in functie de rata inflatiei, nu si dupa cresterea economica, asa cum se intampla acum.

In timp ce salariatii vor castiga mai bine, in paralel cu dinamica economiei, puterea de cumparare a pensionarilor va stagna.

Intre 2016 si 2056, rata de inlocuire sa va injumatati. Pentru persoanele cu venituri medii, acest indicator va ajunge la putin peste 30%, fata de 66% cat este acum. Cel mai puteric afectati de aceste schimbari vor fi persoanele cu venituri mari, pentru care rata de inlocuire va cobori sub 20%.

In actualul context, singura strategie efectiva pentru atenuarea acestor efecte este cresterea duratei carierei si amanarea momentului pensionarii, recomanda raportul Comisiei Europene.

Expertul Banilor te ajuta sa simulezi cum te vor afecta aceste schimbari, cu ajutorul Calculatorului Pensie de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult