Fondurile de pensii tin greu pasul cu inflatia

Fondurile de pensii private au avut un an mai slab in 2017 din punct de vedere al performantelor investitionale. Administratorii au reusit cu greu sa obtina randamente superioare inflatiei.

Foto: lekkyjustdoit/ FreeDigitalPhotos.net

Dupa 2 ani cu inflatie negativa, in 2017, a avut loc o inversare de trend, preturile majorandu-se cu 3,3%. Inflatia nu reprezinta un motiv de bucurie pentru participantii la fondurile de pensii, deoarece le erodeaza valoarea economiilor.

Administratorii fondurilor au reusit cu greu sa obtina randamente superioare inflatiei. In medie, fondurile de pensii obligatorii au avut un randament real de numai 0,9% in 2017, fata de 4,3% in anul anterior.

Cele mai inalte randamente au fost obtinute de fondurile BCR (+6% randament nominal) si Alico (4,6%).

Pe segmentul pensiilor facultative, randamentul mediu a fost de 0,7% (in termeni reali) in 2017, comparativ cu 3,5%. Cele mai rentabile fonduri au fost AZT Vivace (+6,7% randament nominal) si NN Activ (+5,7%).

Fonduri cu randamente sub inflatie

Nu toate fondurile au reusit sa pastreze puterea de cumparare a economiilor in cursul anului trecut. O buna parte dintre ele au obtinut randamente inferioare inflatiei, ceea ce se traduce prin pensii mai mici pentru participanti.

In aceasta categorie se afla fondul de pensii private obligatorii BRD, cu un randament nominal de numai 2,88%.

In sectorul pensiilor facultative, 4 fonduri se afla in aceasta situatie: Stabil (+2,97), Pensia Mea (+2,65), Aegon Esential (+2,69%) si BRD Medio (+1,81%).

Randamentele slabe inregistrate de fonduri sunt cauzate de strategia de investitii extrem de prudenta. Aproape 75% din investitii sunt alocate in instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni). Aceste plasamente au un risc foarte mic, insa si castigurile sunt modeste.

Asa cum Expertul Banilor a semnalat in repetate randuri, aceasta strategie nu este pe termen lung in avantajul participantilor, deoarece plaseaza banii in conditii sub-optime.

Avand in vedere ca fondurile de pensii au un orizont de investitie foarte lung (pana cand participantul activ iese la pensie), strategiile de investitii mai riscante valorifica mai bine economiile viitorilor pensionari.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult