Ce rol au conducatorii declarati din polita RCA?

Noua legislatie privind asigurarile RCA permite inscrierea conducatorilor autoturismului in polita RCA. Expertul Banilor iti prezinta ce rol au aceste informatii.

Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net

Asigurarile RCA emise in prezent impun proprietarului sa inscrie pe polita persoanele care urmeaza sa conduca autoturismul. Aceasta noua cerinta a fost impusa, ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi privind asigurarile.

Este bine de stiut ca legislatia nu limiteaza valabilitatea politei daca o alta persoana decat cea declarata conduce autoturismul.

Prima se poate modifica ulterior

Riscul principal pentru asigurat este ca poate plati ulterior o prima mai mare, daca nu comunica asiguratorului toate informatiile.

“Consecinta nedeclararii de catre asigurat a persoanelor care conduc vehiculul asigurat va putea fi recalcularea si modificarea primei de asigurare”, ne-a precizat Serviciul de Comunicare al ASF.

Art. 5, alin 9 din Legea nr. 132/2017 stabileste ca “in situatia in care informatiile furnizate de asigurat nu sunt reale la momentul incheierii contractului RCA, prima de asigurare poate fi recalculata si modificata de catre asiguratorul RCA, dupa notificarea prealabila a asiguratului”.

Acest lucru este posibil deoarece legislatia permite ca prima de asigurare sa fie corelata cu istoricul soferilor.

“In conditiile in care datele privitoare la numarul si istoricul conducatorilor vehiculului asigurat este cunoscut, asiguratorii ar avea posibilitatea sa procedeze la corelarea tarifelor de prima cu riscurile generate din modul de utilizare al vehiculului asigurat”, precizeaza ASF.

Astfel, in caz de dauna, daca asiguratorul constata ca o alta persoana a condus autovehiculul, acesta poate recalcula prima de asigurare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult