Contributiile la pensiile private obligatorii scad din 2018
Ministerul Muncii propune reducerea contributiilor catre fondurile de pensii private obligatorii in 2018, de la 5,1% la 3,75%. Este prima oara cand statul diminueaza contributiile directionate la Pilonul II de pensii.
Pilonul II de pensii private este alimentat din bani de la stat. O parte din contributiile de asigurari sociale platite de salariati sunt directionate catre fondurile de pensii.
Dupa 10 ani de activitate, sumele care ajung in administrarea privata urmeaza sa fie taiate pentru prima oara. Ministerul Muncii propune ca valoarea contributiilor la Pilonul II sa scada din 2018, de la 5,1% din salariul brut la 3,75%.
Pilonul II de pensii a fost introdus in 2008, iar contributiile catre fondurile private urmau sa creasca gradual, de la 2% din salariu pana la 6%.
In cei 10 ani de activitate, calendarul de majorare nu a fost respectat in 3 randuri. De fiecare data, insa, contributiile s-au inghetat la nivelul din anul anterior, fara sa aiba loc o reducere a acestora.
Diminuarea contributiilor arata ca Pilonul II nu figureaza pe lista de prioritati in agenda executivului. Dimpotriva, guvernul este mult mai interesat sa finanteze pensiile de stat, pregatind o majorare cu 10% a punctului de pensie din 2018.
Pilonul II poate deveni o alternativa viabila la pensia de stat doar daca sunt alocate suficiente resurse. In cazul in care suma acumulata de participant nu este suficient de mare, acesta nu va putea beneficia de o pensie privata, ci doar isi va putea retrage banii acumulati la implinirea varstei de pensionare. Reducerea contributiilor scade sansele de obtinere a unei pensii private.
De ce scad contributiile?
Taierea contributiilor este cauzata de faptul ca guvernul se confrunta cu un deficit bugetar foarte mare si cauta solutii pentru a-l acoperi.
Cheltuielile publice au crescut brusc in 2017 ca urmare a majorarilor salariale acordate in sectorul public si a pensiilor de stat mai generoase. Aceste cheluieli vor continua sa creasca si in 2018.
In paralel, veniturile bugetare au avut o evolutie mult mai modesta. Guvernul PSD cauta acum sa taie din banii alocati pentru alte proiecte ca sa acopere gaurile din bugetul de stat, iar Pilonul II este o victima colaterala, alaturi de investitiile publice.
Evolutia nu poate fi separata de contextul regional, unde principalele tari din Europa Centrala si de Est – Ungaria, Polonia si Cehia – au renuntat sau sunt pe punctul de a renunta complet la Pilonul II, tot din motive bugetare.
Introducerea pensiilor private obligatorii in regiune s-a efectuat ca urmare a unui demers initiat de Banca Mondiala, institutie care in ultimii ani, si-a temperat entuziasmul fata de acest proiect.
In consecinta, nu mai exista acum nicio presiune externa pentru mentinerea acestor tipuri de pensii, motiv pentru care guvernele cauta sa redirectioneze resursele catre proiectele prioritare. La noi, prioritare sunt programele populiste!