Ce fac daca am pierdut cardul?

Pierderea cardului nu inseamna automat si pierderea sumelor depuse in cont. Pentru a limita pierderile, posesorii trebuie sa actioneze imediat ce au constatat pierderea sau furtul cardului.

Cardul legal protejeaza consumatorii in eventualitatea pierderii sau furtului cardului. Pentru a beneficia insa de avantajele oferite de lege, posesorii cardurilor trebuie sa urmeze imediat procedurile necesare.

Daca ai constatat pierderea sau furtul cardului, anunta imediat banca la numarul de telefon dedicat. De regula, acest numar este inscris pe spatele cardului, asa ca este recomandat sa-l salvezi pe telefonul mobil sau in alt loc, unde poti avea acces rapid de oriunde.

O solutie poate fi sa memorezi linia de urgenta pentru carduri, pusa la punct de TransFond. Numarul este usor de retinut 021.CARDURI (227 38 74). Sunand la acest numar, esti redirectionat catre linia de urgenta de la urmatoarele banci: BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost si CEC.

Nu amana informarea imediata a bancii, indiferent de situatia in care te afli. Faptul ca esti in strainatate sau ca telefonul este descarcat nu este o scuza in acest sens.

Anuntarea imediata a bancii te ajuta in 2 moduri:

  • banca va bloca cardul pe loc, astfel ca infractorii nu vor putea cheltui banii de pe el. Chiar si fara codul PIN, cardul poate fi folosit la unii comercianti. Evident, tranzactiile pot fi contestate ulterior, dar e posibil sa suporti o pierdere;
  • anuntarea imediata a bancii este o obligatie legala pentru posesorii de carduri, ce permite limitarea pierderilor la cel mult 50 euro. Astfel, indiferent de cati bani au cheltuit infractorii, pierderea ta este limitata prin lege.

 

Dupa notificarea bancii, clientul nu mai suporta nicio pierdere pentru tranzactiile neautorizate.

Un alt aspect important este pastrarea in siguranta a codului PIN. Acesta nu trebuie scris pe card sau pe o hartie care se tine in portofel, alaturi de card. Acest comportament este interpretat ca o neglijenta grava de catre banci, astfel iti pierzi drepturile conferite de lege si ajungi sa suporti toate pierderile.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult