Interdictie pentru asigurari RCA Euroins

Euroins nu mai poate emite temporar asigurari RCA. Activitatea a fost suspendata din cauza problemelor acumulate la solutionarea dosarelor de dauna. ExpertulBanilor.ro va prezinta cum s-a ajuns la aceasta decizie.

Reparatia masinii pe polita RCA a devenit in ultimii ani un motiv de nemultumire pentru foarte multi pagubiti. In ultima perioada insa, controalele autoritatii de supraveghere s-au intensificat si asistam acum la decizii mai dure, pentru a forta asiguratorii sa plateasca despagubirile cuvenite.

Euroins AsigurariAutoritatea de Supraveghere Financiara (ASF – institutia care a preluat atributiile CSA) a decis in sedinta din 28 august 2013, interzicerea temporara a practicarii de catre Euroins a asigurarii RCA.

Sanctiunea se aplica pana cand compania va lua masurile stabilite de ASF:
–    revizuirea instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor;
–    stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor;
–    respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna;
–    informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea dosarelor de daune.

Euroins este in continuare obligata sa solutioneze dosarele de daune pentru asigurarile emise.

Tactici prin care pagubitii erau nedreptatiti

Decizia ASF a fost luata dupa ce in perioada mai-iunie 2013 s-a efectuat un control inopinat, pentru a verifica modul in care sunt gestionate dosarele de daune.

S-au gasit urmatoarele nereguli:

  • cuantumul despagubirii este diminuat in mod nejustificat fata de valoarea ce rezulta din documente;
  • plata despagubirii se face cu intarziere;
  • dupa depunerea cererii de despagubire, pagubitul nu este notificat daca dosarul este acceptat sau respins.

 

Nemultumirile clientilor s-au tot acumulat

Problemele aparute la solutionarea dosarelor de dauna au fost reclamate deseori de consumatori. In 2012, 20% dintre reclamatiile primite de CSA s-au referit la Euroins. De asemenea, service-urile auto au semnalat in mod public faptul ca Euroins nu plateste costul reparatiilor si indruma clientii sa isi repare masina la negru, pentru a achita daune mai mici. Unele service-uri au cerut falimentul Euroins.

Probleme cu reparatia masinii pe RCA se regasesc insa si la alte societati de asigurare. In 2012, CSA a primit numeroase reclamatii pentru asigurari emise de Astra (30% din total), Omniasig (18%) si Asirom (12%).

La unele dintre ele, ASF a efectuat deja controale in perioada mai-iulie 2013 si a dispus acordarea de sanctiuni. La Omniasig s-au dat amenzi la nivelul conducerii societatii si s-a dispus ca neregulile constatate sa fie eliminate in termen de 1-2 luni. La Astra Asigurari, controlul a inceput pe 8 iulie 2013, fiind inca in derulare, conform informatii comunicate de ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult