Guvernul se gandeste pentru prima oara sa ajute restantierii
Guvernul a anuntat pentru prima oara de la declansarea crizei financiare un program de sustinere a persoanelor care au luat credite de la banci si nu le mai pot rambursa.
Problema supraindatorarii nu a fost luata in serios pana acum de niciun guvern, desi efectele crizei financiare au mult mai puternice in Romania decat in multe state europene. In al 6-lea an post-criza, guvernul s-a decis sa faca ceva in aceasta privinta.
Evident, masurile sunt tardive deoarece impactul major a fost deja suportat de catre populatie. Scaderea veniturilor, pierderea locului de munca si majorarea ratelor au facut ca multi dintre clientii bancilor sa ajunga in stadiul executarii silite si chiar sa isi piarda casele, fara ca vreun guvern sa fie interesat de soarta acestora.
Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in premiera, un program pentru sprijinirea restantierilor. Masurile vizeaza persoanele care obtin un venit net lunar mai mic decat salariul mediu pe economie (1.610 lei) si au intarzieri la plata ratelor de pana la 90 zile.
Conform estimarilor guvernul, numarul beneficiarilor eligibili s-ar ridica la peste 900.000 persoane. Multi dintre acestia ar putea beneficia de un ajutor de stat, de pana la 500 lei pe luna, care ar putea fi utilizat pentru diminuarea ratelor cu maxim 50% pe o perioada de 2 ani.
Ajutorul de stat ar urma sa fie acordat sub forma unui credit fiscal. Modul concret in care acest program va functiona nu a fost inca facut public. Efortul financiar al statului ar fi de 4 miliarde lei, conform estimarilor guvernului.
Faptul ca problemele restantierilor intra, pentru prima oara, pe agenda guvernului reprezinta un pas important pentru consumatori.