Dobanzile in euro continua sa scada

bce_frankfurtClientii cu credite in euro nu au motive de ingrijorare ca ratele dobanzilor vor creste prea curand, deoarece Banca Centrala Europeana ia noi masuri pentru a duce dobanzile si mai jos.

Dupa declansarea crizei financiare din 2008, ratele Euribor (indicele dupa care se actualizeaza dobanzile la creditele in euro) a scazut rapid si a ramas la valori foarte mici pana in prezent. Evolutia a fost influentata de actiunile Banciii Centrale Europene (BCE), care a fortat ca ratele sa atinga minime istorice.

In prezent, indicele Euribor la 3 luni a ajuns la cel mai mic nivel – 0,1%  – si este de asteptat sa ramana aici pentru o buna perioada.

Pentru a forta reducerea dobanzilor, BCE a luat decizia neconventionala, in iunie 2014, de a introduce dobanzi negative la facilitatea de depozit (aceasta facilitate poate fi apelata de banci oricand pentru a-si depune disponibilitatile excedentare).

Practic, bancile din zona euro nu mai castiga nimic tinand banii la banca centrala, ci dimpotriva platesc bani pentru aceasta facilitate.

Pe 10 septembrie 2014, BCE va scadea si mai mult dobanda de la facilitatea de depozit: de la -0,1% la -0,2%. In paralel, rata dobanzii cheie (pentru operatiunile initiate de banca centrala in relatia cu bancile comerciale) va cobori la numai 0,05%.

Conform declaratiilor facute de presedintele BCE, Mario Draghi, aceasta este ultima reducere a ratei dobanzii, deoarece s-a atins pragul minim. Obiectivul urmarit este sa incurajeze cresterea economica a zonei euro.

Din aceasta perspectiva, clientii cu credite in euro nu vor avea motive de ingrijorare in 2015, dobanzile interbancare in euro urmand a ramane la niveluri foarte scazute.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult