Despagubirile la asigurari sunt garantate in limita a 450.000 lei

Foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Statul a decis sa limiteze nivelul de garantare pentru asigurari. Daca societatea intra in faliment, pagubitul primeste maxim 450.000 lei. Anterior, nu exista un astfel de plafon.

Regulile de functionare ale Fondului de Garantare al Asiguratilor au fost schimbate recent, prin Legea nr. 213/2015. Cea mai importanta modificare este ca se introduce un plafon de garantare pentru asigurari.

Pana acum, daca o societate de asigurare intra in faliment, statul platea integral despagubirile datorate de respectiva societate.

In conditiile noii legi, se introduce un plafon de 450.000 lei pentru fiecare creditor al societatii aflate in faliment. Prin creditor se intelege orice persoana asigurata, persoana pagubita sau oricare alt beneficiar al asigurarii.

Conform notei de fundamentare a Ministerului de Finante, aceasta limitare “este imperativa si trebuie adoptata cu celeritate intrucat in situatia in care s-ar pune presiune pe disponibilitatile fondului, acestea ar fi insuficiente pentru a suporta plata integrala a despagubirilor”.

Multe societati de asigurare sunt slab capitalizate

Aceasta masura se produce intr-un moment in care situatia financiara a multor societati de asigurare importante este precara. O evaluare finalizata recent de ASF a aratat ca 6 asiguratori au un nivel slab de capitalizare. Iar doua societati de asigurare – Astra si Carpatica – se afla deja in procedura de administrare speciala.

Prin urmare, momentul in care statul a decis sa reduca gradul de protectie al asiguratilor este tocmai atunci cand asiguratii se afla intr-o situatie vulnerabila.

Cea mai delicata situatie este pe segmentul RCA, unde limita de despagubire este de 5 milioane euro, cu mult peste plafonul de garantare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult