6 societati de asigurare sunt slab capitalizate

asf3O evaluare extinsa a sectorului de asigurari din Romania a scos la iveala slabiciunile existente. 4 societati au capitaluri negative si alte 2 au rate de solvabilitate sub pragul minim.

Pe piata de asigurari functioneaza nu mai putin de 6 mari societati care se afla intr-o situatie financiara slaba, conform unei reevaluari externe realizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Evaluarile s-au facut in stransa colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), Comisia Europeana, 5 firme internationale de audit si o firma de consultanta locala.

In analiza au fost incluse 13 societati de asigurare, ce detin impreuna o cota de piata combinata de 80%.

Societati cu capitaluri proprii negative

In cadrul evaluarii, s-au recalculat mai intai indicatorii de prudentialitate, conform standardelor actuale (Solvency I).

In urma ajustarilor, capitalul propriu devine negativ la 4 societati: -1 miliard lei la Astra Asigurari, -550 milioane lei la Euroins,  -410 milioane lei la Carpatica Asig si -2,670 lei la Exim.

Doua dintre aceste societati – Astra si Carpatica  – sunt deja sub incidenta unor proceduri de redresare financiara. Astra a intrat in procedura de administrare speciala in februarie 2014, iar Carpatica este obligata sa urmeze un plan de redresare din mai 2014.

In urma acestei evaluari, Euroins si Exim vor trebuie sa prezinte la randul lor, planuri pentru acoperirea deficitului de capital si pentru remedierea deficientelor identificate. Daca pana pe 15 octombrie 2015, aceste societati nu vor indeplini cerintele prudentiale, ASF intentioneaza sa impuna masuri speciale de redresare din noiembrie 2015.

Societati ce nu indeplinesc pragul minim de solvabilitate

Un alt grup de societati au capitaluri proprii pozitive dar nu suficient de mari pentru a trece pargul minim de solvabilitate. La sfarsitul lui iunie 2015, Groupama si Asirom nu indeplineau acest criteriu.

Pana pe 4 august 2015, cele 2 societati trebuie sa prezinte planuri pentru respectarea cerintelor prudentiale, astfel incat sa se incadreze in standardele legale pana la 15 ianuarie 2016.

Alte societati au capitaluri proprii suficiente – Allianz, Axa, Generali, ING, Omniasig, Uniqa si PAID – dar s-au descoperit probleme legate de guvernanta corporatista, de practicile contabile, de sistemul IT, de calculul cheltuielilor de achizitie a clientelei si de calitatea, relevanta si corectitudinea informatiilor. Si aceste societati trebuie sa trimita planuri pentru remedierea deficientelor in urmatoarele 6 luni.

Noile cerinte prudentiale fac noi victime

Situatia societatilor de asigurare devine si mai problematica, daca avem in vedere ca de la 1 ianuarie 2016, vor intra in vigoare noi reguli prudentiale la nivel european – Solvency II – care impun o capitalizare mai inalta.

In urma aplicarii noilor standarde, doar 4 societati trec testul de solvabilitate:  Allianz, Generali, ING si Omniasig.

ASF a decis sa extinda acest exercitiu pentru inca 21 de societati de asigurare, pentru a sprijini companiile sa faca fata cerintelor Solvency II.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult