Desfiintarea clauzelor abuzive, amanata cu inca 3 luni

Desfiintarea clauzelor abuzive seamana tot mai mult cu un proiect sortit esecului. ExpertulBanilor.ro iti arata cum se tot amana termenul de intrare in vigoare a unei legi, ca urmare a influentei exercitate de bancheri.

In mai 2012, legea clauzelor abuzive a fost modificata intr-o maniera favorabila consumatorilor. Noile prevederi permit instantelor de judecata sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de adeziune, in cazul in care se constata utilizarea unei clauze abuzive intr-un astfel de contract.

parlament_sedintaCu o zi inainte ca noile prevederi ale legii clauzelor abuzive sa intre in vigoare, s-a produs o noua amanare. Parlamentarii au aprobat  – fara niciun vot impotriva – Legea nr. 214/2013, care amana cu inca 3 luni aplicarea acestor reguli. Noul termen este 1 octombrie 2013.

Sansele ca legea sa se aplice in actuala formula sunt insa foarte mici. Inca de anul trecut, bancherii au inceput sa isi foloseasca influenta, apeland la BNR, Ministerul Justitiei si FMI pentru a modifica legea pe placul lor.

Daca s-ar extinde deciziile din ultimii ani ale instantelor pentru toti clientii, bancherii invoca pierderi de peste 1 miliard euro. Mai mult ca sigur, suma este exagerata pentru a impresiona autoritatile. Insa, pierderile pot fi considerabile, iar bancherii negociaza cu politicienii un acord mai bland.

Nu este prima oara, cand influenta bancherilor schimba legile din Romania. Si in 2010, pactul dintre banci, FMI si politicieni a dat rezultate, iar OUG 50/2010 a fost in mod brutal deturnata de la obiectivul initial, retezand drepturile consumatorilor.

Noua amanare este oficial motivata prin necesitatea efectuarii unor dezbateri publice, la fel ca in februarie 2013.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Parlamentarii au fost alesi de noi, nu de banci. Noi i-am ales ca sa aiba grija sa nu fim abuzati de jecmanitorii care ne belesc de piei si ne tepuiesc fara nici o jena. Parlamentarii ar trebui sa fie votati numai de banci si de salariatii lor, nu de noi. Nu e normal ca in caz de neplata a unei rate la banca, sa fim penalizati la toata suma pe care am imprumutat-o si nu la rata respectiva. Parlamentarii s-au dat cu mafiotii, ei nu simt romaneste, ei nu simt decat mirosul banilor din conturile grase.

Comentariile sunt inchise.