Cumparaturi online: Cand nu este ceruta parola cardului?

Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net

Cardurile bancare pot permite setarea unei parole care sa fie introdusa atunci cand se fac cumparaturi online. Uneori insa aceasta parola nu este solicitata, iar plata se face completand doar datele de pe card.

Majoritatea bancilor din Romania au aderat la un sistem de siguranta – dezvoltat de MasterCard si Visa – pentru plata online cu cardul.

Pentru a restrictiona utilizarea cardului pe internet, clientul isi poate seta o parola pentru cumparaturi online.

De multe ori, bancile chiar forteaza clientii sa isi inroleze cardul in acest sistem. Din momentul in care completezi datele cardului pentru a efectua pentru prima oara o plata, ti se recomanda setarea unei parole. Dupa 3 plati – daca nu ti-ai setat deja parola – sistemul te obliga sa parcurgi obligatoriu acest proces.

Magazinul online trebuie sa fie inrolat in sistem

Chiar daca ti-ai setat o parola la card, nu intotdeauna ti se va cere pentru a confirma plata. Acest lucru nu inseamna neaparat ca ai de-a face cu o tentativa de frauda.

Parola este ceruta doar daca si magazinul online a aderat la standardele de securitate pentru platile cu parola (sistem denumit 3D Secure).

Iar daca faci cumparaturi de pe un magazin care nu foloseste acest sistem, plata se va derula in maniera clasica: completand doar datele inscrise pe card in formularul online.

In Romania, numarul de site-uri care cer parola este mai mare, insa in strainatate, multe magazine – chiar si cele mai cunoscute, cum ar fi Amazon.com  – nu solicita introducerea parolei, atunci cand se face plata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult