Cum resimt salariatii schimbarile fiscale din 2018?

Guvernul a modificat modul in care salariile vor fi impozitate in 2018, majorand contributiile sociale suportate de angajat. Expertul Banilor iti arata cum va fi afectat salariul net de aceste schimbari.

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Din 2018, impozitarea salariilor sufera schimbari radicale, fiind majorate contributiile sociale platite de angajat si reduse cele suportate de companie.

Cum se schimba impozitarea?

In prezent, salariatul are de achitate 3 contributii la asigurarile sociale, valoarea totala a acestora fiind de 16,5% din salariul brut. Din 2018, numarul contributiilor scade la 3, insa valoarea lor cumulata va ajunge la 35% din salariul brut.

In paralel, impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%.
 
In schimb, companiile vor avea de platit mai putine taxe. In prezent, firmele platesc 5 contributii sociale, ce reprezinta impreuna 22,75% din salariul brut al fiecarui angajat. Din 2018, companiile vor avea de achitat o singura contributie, egala cu 2,25% din salariul brut.

Ce se intampla daca salariul brut ramane acelasi?

In noile conditii fiscale, salariile nete ar urma sa scada daca sumele brute trecute in contractele de munca raman nemodificate.

Conform calculelor realizate de Expertul Banilor, salariul net va scadea cu 16% din 2018, daca angajatorul va mentine neschimbat salariul brut. Companiile care aleg aceasta varianta vor obtine economii considerabile ale costurilor cu forta de munca.

Poti face propria simulare cu ajutorul Calculatorului de Salariu, pentru a vedea impactul modificarilor fiscale.

In ce conditii salariul net se mentine?

Salariul net se poate mentine la acelasi nivel in 2018, numai daca angajatorul este de acord sa majoreze salariul brut cu 20%.

Pentru angajator, aceasta majorare nu presupune niciun cost suplimentar cu forta de munca. Intr-un astfel de scenariu, economia de costuri obtinuta de companie prin reducerea taxelor ar fi transferata integral catre salariat.

Salariatii din IT sunt cel mai puternic afectati

Noul mod de impozitare afecteaza in mod negativ, in special, salariatii din IT, care beneficiaza in prezent de o scutire de la plata impozitului de venit. In acest caz, scaderea cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10% nu are nicio influenta.

Calculatorul de Salariu te ajuta sa verifici impactul schimbarilor fiscale si pentru cazul cand se aplica scutire de la plata impozitului pe venit.

Daca salariul brut ramane neschimbat, salariatii din IT vor incasa sume nete cu 22% mai mici decat in 2017.

Chiar si in conditiile in care angajatorul decide sa transfere integral catre salariat economiile cu taxele  – astfel incat costul total suportat de angajator sa ramana neschimbat – salariile nete tot scad cu 7%.

In cazul industriei IT, este nevoie de o majorare cu 28% a salariului brut pentru ca sumele nete sa ramana aceleasi. Costul total al angajatorului ar urma sa creasca, intr-un astfel de scenariu cu 7%.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult