Cum functioneaza Loteria bonurilor fiscale?

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Loteria bonurilor fiscale permite consumatorilor sa castige premii in bani, daca pastreaza bonurile fiscale pentru cumparaturile efectuate. Expertul Banilor iti prezinta modul de functionare.

Loteria bonurilor fiscale este o masura luata de guvern pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale. Prin acest program, consumatorii sunt incurajati sa solicite bonuri fiscale in magazine.

Mai mult, legea da dreptul consumatorilor sa refuze plata bunurilor si serviciilor de care au beneficiat, daca nu primesc un bon fiscal.

Cine poate participa?

La loterie, participa orice persoana – indiferent de varsta – care detine un bon fiscal. Nu este nevoie ca bonul fiscal sa fie inregistrat pe vreun website specializat sau sa fie depus prin posta la Loteria Romana. Trebuie doar sa pastrezi bonul.

Bonul fiscal poate sa reprezinta orice fel de cumparatura si de orice valoare. Nu existe vreo restrictie din acest punct de vedere. Pe bon nu trebuie sa fie inscris un cod fiscal de cumparator.

Cum se determina castigatorii?

Legea permite organizarea a 2 tipuri de loterii:

  • loterii lunare, care urmeaza sa aiba loc incepand cu luna iulie 2015. La aceste loterii, participa bonurile emise in luna anterioara;
  • loterii ocazionale, unde vor participa bonuri fiscale emise in perioade specifice, stabilite prin ordin de ministru.

 

Prima tragere la sorti va fi una de tip ocazional si va avea loc pe 13 aprilie 2015, a doua zi de Paste.

La fiecare tragere la sorti, se vor stabili 2 valori:

  • un numar cuprins intre 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal, fara subdiviziunile leului.
  • data emiterii bonului.

 

De exemplu, daca numarul este 20 si data este 5, atunci vor fi castigatoare toate bonurile fiscale in valoare de 20 lei  (de la 20,00 lei la 20,99 lei), emise in data de 5 a lunii.

Prin urmare, cu cat pastrezi mai multe bonuri, cu atat ai mai multe sanse de castig.

Cum se revendica premiul?

Daca ai un bon fiscal ce indeplineste conditiile tragerii la sorti, trebuie sa depui bonul la orice unitate ANAF din tara. Premiul se revendica de persoana care prezinta bonul, indiferent cine a achitat cumparaturile, in maxim 30 zile de la data tragerii la sorti.

Dupa ce expira cele 30 zile, se determina valoarea premiului: se imparte fondul de premiere la numarul de castigatori. La prima extragere, valoarea totala a premiilor este de 1 milion lei.

La revendicare, trebuie depuse urmatoarele documente:

  • bonul fiscal
  • copie dupa actul de identitate
  • cererea de revendicare, un formular tipizat ce trebuie completat de catre consumator.

 

Plata premiilor se va face de catre Ministerul Finantelor Publice, in 60 de zile de la data expirarii termenului de revendicare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult