Credit util vs. inutil

Creditul este perceput in ultima perioada ca un produs financiar de care trebuie sa te feresti sau sa scapi cat mai repede. Expertul Banilor iti arata cand este util un imprumut si cand ar trebuie sa il ocolesti.

Creditul poate aduce avantaje substantiale pentru client, daca este utilizat eficient. Deseori, insa, consumatorii ajung sa cumpere pe credit diverse bunuri, care in mod normal nu ar trebui niciodata cumparate in rate.

Astfel de exemple sunt obtinerea unui credit pentru a plati o vacanta sau cumpararea unei masini foarte scumpe, care apasa greu in bugetul familial.

In general, imprumutul este util daca 2 criterii sunt indeplinite simultan:

  • bunul achizitionat are o durata de folosire mai mare decat perioada de rambursare a creditului;
  • rata lunara nu creeaza dificultati de rambursare.

 

In cazul unui laptop, de exemplu, daca intentionam sa-l utilizam doar 3 ani (dupa care sa-l inlocuim), nu ar trebui sa luam in nicun caz un credit pe 5 ani. Riscam ulterior sa platim rate pentru un bun pe care nu-l mai utilizam si care deci nu ne aduce niciun beneficiu.

In cazul unei locuinte, in schimb, ne putem imprumuta chiar si pe 30 de ani, deoarece durata de utilizare a locuintei este mult mai lunga. In acest caz, bunul achizitionat ne aduce beneficii pe toata perioada de rambursare, astfel ca imprumutul este util.

Al doilea criteriu este la fel de important, deoarece rata lunara nu trebuie sa puna presiune pe bugetul familial. Nu ar trebui sa ne cumparam o locuinta scumpa si pe urma sa ne chinuim sa rambursam ratele la banca.

Rata lunara trebuie sa poate fi rambursata cu usurinta, astfel incat sa ne putem continua stilul de viata cu care suntem obisnuiti. Daca rata lunara nu poate fi acomodata in bugetul familei, ar fi mai bine sa iei in considerare achizitionarea unui bun mai ieftin.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult