Cota standard de impozitare scade la 10% din 2018

Cota standard de impozitare se va reduce de la 16% la 10% din 2018. Expertul Banilor iti arata care sunt veniturile care beneficiaza de aceasta relaxare fiscala.

Foto: Supertrooper/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Supertrooper/ FreeDigitalPhotos.net

Guvernul Tudose a decis ca in 2018, cota standard de impozitare sa scada la 10%, fata de nivelul actual de 16%, introdus in 2005. In urma acestei decizii, contribuabilii vor plati mai putine taxe pentru anumite tipuri de venituri.

Deponentii vor avea de castigat

Veniturile obtinute din dobanzi vor fi impozitate mai bland, astfel ca deponentii vor incasa mai multi bani de pe urma depozitelor bancare.

De exemplu, pentru un depozit de 10.000 lei pe 1 an cu o rata a dobanzii de 2%, castigul brut este 200 lei. In prezent, deponentul ramane cu o dobanda neta de 172 lei. Din 2018, castigul sau net va creste 8 lei.

Evident, in functie de suma depusa, beneficiile vor fi resimtite diferit. In termeni procentuali, veniturile nete din dobanzi se vor majora cu 4,6%, in urma relaxarii fiscale.

De un efect similar, vor beneficia si cei care obtin venituri din investitii, prin tranzactionare la bursa sau prin plasamente in fonduri mutuale.

Taxarea castigurilor din investitii din 2017

Cota de 10% se aplica doar pentru veniturile obtinute incepand cu 1 ianuarie 2018. Pentru veniturile din investitii obtinute in 2017, dar pentru care declaratia de impunere se depune in 2018, se va aplica tot cota de 16%.

In cazul veniturilor din dobanzi, cota de impozitare de 10% se va aplica si pentru depozitele constituite in 2017, daca dobanda se vireaza in cont in 2018.

Reducerea cotei standard de la 16% la 10% va afecta favorabil veniturile din pensii, din chirii, din drepturi de proprietate intelectuala sau veniturile din alte surse.

Impozitarea veniturilor din activitati independente

In cazul veniturilor din activitati independente, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, insa modul de calcul al contributiilor se schimba.

Pentru contributiile de asigurari sociale (CAS), baza de calcul se alege de contribuabil, dar nu poate fi mai mica de salariul minim brut pe tara. Cota de impozitare va urca la 25%.

In cazul contributiilor de asigurari sociale pentru sanatate (CASS), baza de calcul va fi salariul minim brut pe tara, indiferent de nivelul venitului realizat. Cota de impozitare se va majora la 10%.

Persoanele care obtin in paralel si venituri din salarii, nu mai datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din activitati independente.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult