Solutia de conversie Bancpost pentru creditele in franci elvetieni
Clientii cu credite in franci elvetieni de la Bancpot au primit o oferta de conversie, in care rata lunara ar urma sa scada pentru urmatorii 3 ani. Ulterior, insa, rata ar putea reveni la actualul nivel.
Bancpost a anuntat recent ca a pus la punct o solutie de conversie pentru clientii cu credite in franci elvetieni.
Clientii pot converti creditul in lei. Cursul de schimb utilizat va fi cei practicat de Bancpost in ziua tranzactiei.
Dupa conversie, creditul in lei va avea o rata a dobanzii de numai 1,5%. Aceasta dobanda va fi fixa doar in primii 3 ani.
Ulterior, dobanda va deveni variabila si va fi ajustata in functie de indicele Robor la 3 luni. Marja de dobanda va fi stabilita in mod individualizat de catre banca.
Banca nu va percepe comisioane de analiza si de administrare la noul credit. Oferta este dedicata clientilor buni-platnici, care vor fi invitati in perioada urmatoare in unitatile Bancpost, pentru prezentarea ofertei.
Cat de atractiva este oferta Bancpost?
Comparativ cu oferta Volksbank pentru clientii cu credite in CHF, propunerea Bancpost este foarte putin atractiva. Clientii Volksbank au beneficiat de o stergere partiala a datoriei, in proportie de 22,5%.
In cazul Bancpost, datoria nu se sterge nici macar cu 1 leu. In plus, cursul de conversie este dezavantajos, deoarece se va folosit cursul de vanzare al bancii si nu cursul BNR. Practic, banca va face profit de pe urma conversiei valutare.
Totodata, nu trebuie uitat ca francul este inca puternic apreciat. Fata de sfarsitul anului 2014, cursul actual fata de franc este cu aproape 10% mai mare.
Singurul avantaj este ca rata lunara urmeaza sa scada petru urmatorii 3 ani, deoarece se va aplica o dobanda de numai 1,5%. Din calculele Bancpost, rata lunara ar putea sa se reduca cu pana la 30%.
Acest efect este insa doar temporar deoarece dupa ce expira dobanda initiala, clientii risca sa ajunga in situatia din care au plecat si sa aiba de plata rate la fel de mari ca in prezent.
Exemplu de calcul
Sa luam cazul unui credit de 50.000 franci, cu o dobanda de 5% pe an. Daca perioada ramasa de este de 20 ani, atunci rata lunara in prezent este de 330 de franci. Clientul are de plata in jur de 1350 lei.
Daca imprumul se converteste in lei la cursul actual Bancpost (1 CHF = 4,099 lei), atunci creditul dupa conversie va fi de 204.950 lei.
In primii 3 ani, dobanda va fi de 1,5%, astfel ca rata lunara devine 989 lei, in scadere cu 27%. La sfarsitul celor 3 ani, soldul ramas de rambursat va fi de 177.984 lei.
Din anul 4 de rambursare, dobanda devine variabila. Sa presupunem ca marja de dobanda va fi de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni, asa cum se practica la creditele Prima Casa. Daca tinem cont de nivelul actual al dobanzilor interbancare, atunci rata lunara (dupa primii 3 ani) va urca la 1.200 lei, cu 11% mai putin decat rata actuala in CHF.
Daca marja de dobanda este de 4 punte procentuale, rata lunara va urca la 1.350 lei. Practic, clientul va ajunge in situatia actuala. Daca marja de dobanda trece de 4 puncte procentuale, atunci oferta de conversie supraindatoreaza si mai rau clientul.
Prin urmare, atractivitatea acestei oferte depinde de marja individuala pe care fiecare client o va primi. Inainte de a semna aceasta oferta, solicitati la banca o estimare cu privire la rata lunara, dupa primii 3 ani.
Atentie: graficul de rambursare trebuie simulat pentru perioada ramasa de rambursat. Daca banca extinde perioada de rambursare in simulare, comparatia nu mai este corecta si risti sa fii pacalit!