Consolidare credite – marea capcana

Atunci cand ai mai multe credite in derulare, consolidarea tuturor intr-un singur imprumut poate parea o idee foarte buna. Expertul Banilor iti arata de ce capcana trebuie sa te feresti.

In cazul in care ai mai multe credite – de exemplu, un credit imobiliar, alaturi de unul de consum, un descoperit de cont sau un card de credit – banca te poate intreba daca nu cumva doresti sa le refinantezi pe toate intr-unul singur.

Operatiunea se numeste consolidare. De regula, creditul ipotecar le va prelua pe celelalte. Avantajul ar fi bineinteles, dobanda mult mai mica care se plateste la un credit imobiliar.

Prin urmare, de ce sa platesti o dobanda de 15-20% la creditul de consum, cand poti plati mai putin de 10%, daca transferi soldul pe creditul ipotecar.

Principala capcana este perioada de rambursare. Creditul de consum se ramburseaza in 4-5 ani, in timp ce creditul imobiliar ajunge la 25-30 ani. Iar, timpul inseamna bani cheltuiti suplimentar pe dobanzi.

Cat platesti inainte?
Sa luam ca exemplu, un credit de consum de 20.000 lei la o dobanda de 20% pe an. Daca mai ai de rambursat 5 ani, atunci vei plati in total o dobanda de aproximativ 11.800 lei.
Cat platesti dupa?
Daca transferam soldul pe un credit ipotecar, unde rata dobanzii este 10%, iar perioada ramasa de rambursat este de 20 ani, atunci dobanda totala platita va fi de peste 26.000 lei.

Prin urmare, in loc sa faci economie de bani, in realitate poti sa platesti mai mult.

Consolidarea datoriilor intr-un credit cu ipoteca trebuie efectuata doar atunci cand ai probleme financiare si vrei sa iti reduci prin orice metoda rata lunara de plata.

In caz contrar, este bine sa faci un calcul inainte de a solicita o consolidarea a datoriilor. Calculatorul de rata lunara de pe Expertul Banilor este excelent in acest scop. Completeaza la Valoarea creditului suma pe care vrei sa o adaugi la creditul ipotecar si vezi ce dobanda totala vei plati daca se schimba conditiile de creditare.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult