Cat dureaza transferul bancar?

Transferul interbancar in lei dureaza maxim 1 zi lucratoare. Uneori, sumele pot ajunge in contul beneficiarului chiar in aceeasi zi.

Conturile bancare permit ca sumele sa fie transferate rapid de la o banca la alta, la costuri reduse. Aceste operatiuni se deruleaza prin intermediul ordinelor de plata.

In cazul in care platitorul si beneficiarul platii au conturi deschise la aceeasi banca, sumele sunt transferate in aceeasi zi. Aceste plati sunt denumite plati intrabancare.

Tot in aceeasi zi sunt operate si transferurile urgente sau transferurile mai mari de 50.000 lei. Aceste operatiuni se realizeaza in timp real chiar si atunci cand platitorul are cont la o banca, iar beneficiarul la alta banca (in acesta situatie, plata este denumita plata interbancara).

Transferurile interbancare mai mici de 50.000 lei dureaza, in general, 1 zi lucratoare: daca initiem plata astazi, banii ajung la beneficiar in urmatoarea zi lucratoare.

Daca ordinul de plata este depus vineri, banii vor ajunge in contul beneficiarului abia luni.

Chiar si pentru aceste plati, exista situatii cand banii pot ajunge in aceeasi zi in contul beneficiarului. Astfel, daca trimitem ordinul de plata pana in ora 12,  banii vor ajunge la beneficiar in aceeasi zi, spre sfarsitul programului de operatiuni (undeva in jurul orei 16).

Aceste ore depind de la o banca la alta, in functie de ora limita de procesare a tranzactiilor si canalul de transmitere a platilor (la ghiseu, call-center, internet-banking).

In cazul platilor in euro si alte valute, durata transferului este de:

  • 1 zi lucratoare, daca banii sunt transferati intr-un cont deschis la o banca din Spatiul Economic European;
  • 2 zile lucratoate, daca banii sunt transferati intr-un cont deschis la banca din strainantate, in afara Spatiului Economic European.

   
Spatiul Economic European include cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

 

Foto: FreeDigitalPhoto.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult