Brexit-ul zgaltaie piata financiara romaneasca
Votul britanicilor de a parasi UE a fost unul neasteptat si a avut repercursiuni pe pietele financiare la nivel global. La noi, socul principal a fost incasat de bursa de valori, in timp ce pe piata valutara, efectul a fost moderat.
Pe 23 iunie 2016, britanicii s-au prezentat la vot pentru a decide daca mai raman in UE. In urmatoarea zi, primele exit-poll-uri au aratat ca, in urma unui vot strans, Marea Britanie a decis sa iasa din UE.
Pietele financiare au reactionat negativ la aceasta veste, deoarece a fost una neasteptata. Lira sterlina s-a depreciat puternic, iar bursele din intreaga lume au intrat rapid pe rosu.
Bursele au fost lovite din greu
La Bucuresti, efectele nu au fost atat de puternice. Asa cum era de asteptat, lovitura principala a fost incasata de bursa de valori, care a scazut cu 3,5% in urma acestei vesti. Comparativ cu alte burse, impactul a fost mult mai mic.
Bursa de la Frankfurt a pierdut in aceeasi zi 6,8%, cea de la Paris – 8%, iar la Madrid – investitorii la bursa au pierdut 12% intr-o singura zi.
Dolarul a iesit castigator
Nici cursul de schimb nu a avut de suferit prea mult. Leul s-a depreciat fata de euro cu numai 0,4% (pana la 4,54). In plus, moneda nationala a castigat 3,7% in fata lirei sterline, cursul RON/GBP coborand pana la 5,67.
Lira sterlina a pierdut de fapt pe toate fonturile ca urmare a referendumului, deoarece semnalul dat investitorilor a fost unul de neincredere.
Agentiile de rating au si taxat Marea Britanie. Moody’s a schimbat perspectiva de rating la negativ, deoarece crede ca economia britanica va avea de suferit prin parasirea spatiului comunitar.
Valuta castigatoare a fost dolarul american, care s-a apreciat puternic atat fata de euro cat si fata de lira sterlina. La noi, leul a pierdut 2,7%, cursul urcand la 4,08.
Intarirea dolarului va avea ca efectul scumpirea carburantilor, deoarece pretul acestora este cotat in dolari.
Pentru cei care vor sa cumpere valuta, recomandarea Expertul Banilor este mai astepte cateva zile, in cazul in care tranzactia nu este urgenta. Este de asteptat ca pietele valutare sa se linisteasca, iar euro sa revina la valori mai mici.
Si dobanzile in lei au fost influentate de Brexit, dar impactul a fost minor, Robor la 3 luni majorandu-se cu numai 0,09 puncte procentuale (pana la 0,85%).
Finantele cer parlamentarilor sa nu dea bugetul de stat peste cap
In acest context, atat BNR cat si Ministerul de Finante au facut anunturi publice, semnaland ca monitorizeaza atent situatia.
Banca Nationala a precizat ca este gata sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada cu incertitudini sporite, iar Ministerul de Finante a facut un apel ocolit catre Parlament sa nu mai introduca legi care dau peste cap bugetul de stat.
“Se impune mai mult ca oricand o politica fiscal-bugetara prudenta si o responsabilitate mai mare din punct de vedere al promovarii masurilor care ar putea afecta tintele bugetare si care ar putea amplifica temerile pietelor financiare”, se arata in comunicatul ministerului.