Bacsisul a inceput sa fie impozitat

Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Bacsisul a inceput sa fie impozitat, iar valoarea acestuia trebuie inscrisa pe un bon fiscal distinct. Expertul Banilor va prezinta regulile de impozitare.

Din 28 aprilie 2015, toti comerciantii sunt obligati sa evidentieze bacsisul primit pe un bon fiscal distinct, conform OUG nr. 8/2015.

Prin bacsis se intelege suma de bani oferita in mod voluntar de client si restul dat de vanzator, dar nepreluat de client.

Impozitarea bacsisului

Comerciantii trebuie sa prevada printr-un regulament interior daca bacsisul ramane la dispozitia societatii sau este distribuit salariatilor.
 
Veniturile din bacsis vor fi incluse in categoria veniturilor din alte surse si vor fi impozitate cu cota unica de 16%. Nu se vor datora contributii sociale pentru aceste venituri, conform proiectului de modificare a normelor metodologice.

Angajatii declara zilnic banii personali

La inceperea programului de lucru, salariatii sunt obligati sa declare banii personali cu care au venit la serviciu, aceste sume urmand sa fie inscrise intr-un nou registru, denumit registru de bani personali. Dupa inceperea activitatii, nu se mai pot inregistra sume in acest registru.

La solicitarea organelor fiscale, salariatii vor fi obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor, atunci cand se afla in incinta unitatii de vanzare (suprafata destinata accesului consumatorilor, expunerii produselor si platii acestora).

Detinerea de sume nejustificate (ce nu pot fi dovedite prin chitante, datele inscrise in casa de marcat sau in registru de bani personali) reprezinta contraventii pentru care organele fiscale pot aplica sanctiuni ce merg pana la suspendarea activitatii pentru o perioada de 30 de zile. Sanctionarea contraventiilor se va putea face incepand cu 8 mai 2015.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult