Cum verific asigurarea RCA cumparata de la broker?

Daca ai cumparat o asigurare RCA prin intermediul unui broker, polita este valabila chiar daca intermediarul nu vireaza banii in contul societatii de asigurare. ExpertulBanilor.ro iti prezinta drepturile asiguratilor.

Atunci cand cumparam o asigurare RCA de la un intermediar, acesta are obligatia sa vireze banii incasati in contul societatii de asigurare. Pentru serviciile sale, brokerul retine un comision de intermediere, care este de aproximativ 15% in prezent.

auto parcareIn cazul in care brokerul nu vireaza banii catre societatea de asigurare, e bine de stiut ca valabilitatea politiei nu este afectata. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat recent ca aceste decontari nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politelor emise.

Pentru a ne proteja de eventualele probleme care pot aparea, ASF recomanda:

  • sa pastram dovada platii primei de asigurare (chitanta emisa de broker la incasarea primei);
  • sa verificam daca polita este inscrisa in baza de date CEDAM.

 

Cum verific daca polita este valida?

Baza de date CEDAM cuprinde informatii cu privire la toate politele active si poate fi consultata online. Asiguratorii sunt obligati ca, in maxim 5 zile de la emiterea unei polite noi, sa o inscrie in baza de date. Prin urmare, dupa acest interval, poti verifica online daca polita ta apare in baza de date.

In cazul in care polita nu este gasita, este recomandat sa contactezi direct societatea de asigurare sau sa faci o reclamatie la ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult