ASF descopera noi societati de asigurare cu probleme
ASF a finalizat a doua runda a programului de evaluare pentru inca 21 de societati de asigurare, ocazie cu care a identificat noi slabiciuni pe piata asigurarilor.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a evaluat inca 21 de societati de asigurare, ce detin impreuna o cota de piata de 20%. Evaluarile au testat situatia financiara si solvabilitatea, conform regulilor prudentiale actuale (Solvency I), cu ajutorul a sapte auditori independenti.
Rezultatele au aratat ca multe societati se confrunta cu probleme. In functie de situatia financiara, asiguratorii au fost impartiti in urmatoarele grupe:
- societati de asigurare care detin capitaluri proprii negative: LIG;
- societati cu o marja de solvabilitate mai mica decat fondul de siguranta: Forte, ABC, Asito Kapital si Certasig;
- societati ce detin active admise mai mici decat rezervele tehnice brute: Forte, LIG si Certasig;
- societati care indeplinesc cerintele de solvabilitate actuale: Asimed, BRD Viata, Gothaer, Grawe, Uniqa Viata, BCR Viata, Onix, ATE, Garanta, ERB Generale, ERB Viata, Ergo, Signal Iduna, Fata, Credit Europe si City. In cazul City, insa, societatea nu se incadreaza in cerintele minime de lichiditate.
Jumatate dintre companii nu fac fata la noile reguli prudentiale
De la 1 ianuarie 2016, intra in vigoare in UE (si implicit si la noi) un nou regim prudential (Solvency II), care impune standarde mai ridicate pentru asiguratori. In acest sens, s-a testat in ce masura aceste societati vor face fata noilor cerinte de capital.
Rezultatele au aratat ca numai 10 din cele 21 de societati analizate se conformeaza noului regim prudential: Onix, BRD Viata, Asimed, ERB Generale, ERB Viata, Uniqa Viata, Grawe, Garanta, BCR Viata si Ergo.
Celelalte 11 societati intampina diverse probleme.
Masuri pentru remediarea problemelor
Societatile unde s-au gasit deficiente sunt obligate sa trimita catre ASF un plan de masuri pentru corectarea problemelor. ASF va analiza aceste planuri si va face recomandari pana pe 11 decembrie 2015.
Daca autoritatea va considera ca planurile de masuri nu sunt realiste sau constata ca situatia financiara nu se poate restabili in termene stabilite, ASF a precizat ca va lua toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor.
CSA este vinovata pentru starea actuala a companiilor
La mijlocul lunii iulie 2015, ASF a publicat o evaluare similara pentru cele mai importante 13 societati de asigurare, cand s-au gasit probleme grave la Astra, Euroins si Carpatica Asig. Ulterior, ASF a cerut falimentul Astra deoarece situatia financiara era grav compromisa. Recent si Euroins a intra in procedura de redresare financiara, alaturi de Carpatica Asig.
Acest proces de curatare a sectorului de asigurari este extrem de necesar pentru a corecta derapajele, la care fosta autoritate de supraveghere a inchis ochii. Din acest motiv, ar fi important ca toate persoanele care s-au aflat in timp la conducerea fostei-autoritati (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sa fie anchetate deoarece sunt direct responsabile pentru starea actuala a pietei asigurarilor.