Restantierii ar putea beneficia de un plus de protectie

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Restantierii la credite ipotecare ar putea beneficia de drepturi sporite pe viitor, conform unui proiect de lege initiat de ANPC. Penalitatile de intarziere ar putea fi limitate semnificativ.

ANPC a initiat procesul de transpunere in legislatia nationala a directivei privind creditul ipotecar. Cu aceasta ocazie, a inserat in proiectul de act normativ o serie de prevederi mentine sa ajute persoanele care se confrunta cu dificultati financiare la plata ratelor.

Conform proiectului de lege publicat de ANPC, rata dobanzii la creditele cu garantii ipotecare este limitata la 15%. In plus, dobanda penalizatoare nu va putea depasi cu mai mult de 5 puncte procentuale rata dobanzii de la credit.

O alta limitare este ca penalizarile nu vor putea depasi valoarea soldului, iar pe parcursul executarii silite, este interzisa aplicarea oricaror penalizari suplimentare.

Refinantare fara costuri suplimentare

Persoanele care au acumulat restante vor putea beneficia oricand de refinantare, banca fiind obligata sa le ofere aceleasi conditii ca cele practicate in oferta pentru clientii noi, fara costuri suplimentare si fara reevaluarea garantiilor.

Perioada dintre declararea scadentei anticipate si inceperea executarii silite poate fi cuprinsa intre 3 si 6 luni. In acest mod, se evita acumularea de penalitati nejustificate, prin amanarea inceperii executarii silite.

In cazul creditelor in valuta, ANPC vrea sa forteze bancile sa ofere clientilor solutii de conversie a creditelor. Conversia trebuie efectuata la cursul BNR, dar fara niciun cost suplimentar pentru client.

Atunci cand are loc o majorare cu 20% a cursului fata de momentul acordarii creditului, bancile ar urma sa fie obligate sa reduca cu minim 10% marja de dobanda si comisionul de administrare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult