3 tactici inselatoare la credite

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

ExpertulBanilor.ro va prezinta 3 tactici inselatoare prin care bancile incearca sa pacaleasca solicitantii de credite. Afla la ce trebuie sa fii atent, pentru a nu cadea in capcana!

1

Refinantari repetate

Banca te poate incuraja sa refinantezi creditul in mod repetat, ocazie cu care iti pune la dispozitie si o suma suplimentara de bani.

De fiecare data cand te refinantezi, platesti comisioane suplimentare cu analiza documentatiei. In plus, datoria fata de banca se majoreaza, astfel ca vei plati dobanzi si mai mari pe viitor.

2

Asigurari la pachet

Bancile nu vand produse de asigurare in mod gratuit. Ca orice agent de vanzari, ele incaseaza comisioane de intermediere pentru fiecare polita de asigurare vanduta.

De aceea, este important sa verifici daca asigurarea iti poate fi de folos si tie, deoarece banca are numai de castigat.

De exemplu, o asigurare de viata la creditul imobiliar care garanteaza ca soldul creditului va fi platit daca se intampla o situatie nefericita cu tine, este utila deoarce protejeaza locuinta familiei.

Pe de alta parte, o asigurare de somaj, pentru plata facturilor sau pentru protectia cumparaturilor, se poate dovedi total inutila, daca suma asigurata si/sau conditiile de despagubire sunt stabilite in asa mod incat nu iti ofera o protectie adecvata.

3

Oferte momeala

Atunci cand soliciti credit este posibil ca banca sa iti prezinta o oferta cu anumite costuri, insa in momentul semnarii, functionarii sa iti puna in fata un contract cu costuri de credit mai mari.

Ei pot motiva ca oferta s-a schimbat intre timp si pot pune presiune pe client sa accepte noile conditii.

Legea obliga bancile sa mentina oferta timp de 15 zile din momentul prezentarii clientului, insa perioada se poate scurta doar cu acceptul consumatorului. Prin urmare, daca au trecut mai putin de 15 zile de la data la care ai primit fisa cu informatii standarizate, solicita ca oferta initiala sa fie respectata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • foarte interesanta ultima parte 😀

Comentariile sunt inchise.