RCA: Cum te afecteaza schimbarea sistemului bonus-malus?

Sistemul bonus-malus a suferit shimbari importante din decembrie 2016 care afecteaza pe toti proprietarii de autoturisme, atunci cand incheie o asigurare RCA. Expertul Banilor.ro iti prezinta efectele.

Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/ FreeDigitalPhtos.net
Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/ FreeDigitalPhtos.net

Pe 8 decembrie 2016 a intrat in vigoare o noua norma ASF, care modifica intr-o maniera semnificativa modul de functionare al sistemului bonus-malus.

Scopul urmarit de ASF a fost sa atenueze diferentele dintre soferii care produc accidente si cei care nu inregistreaza daune.

Bonus mai mic si mai greu de obtinut

Asa cum Expertul Banilor a avertizat inca din momentul in care norma se afla in dezbatere publica, schimbarile dezvantajeaza soferii prudenti.

Anterior, asiguratii puteau beneficia de o reducere de pana la 50% din tariful standard, daca nu produceau accidente. Era necesar ca 7 ani consecutivi sa nu inregistrezi nicio dauna.

In prezent, reducerea maxima de care poate beneficia un asigurat este de 32%. In plus, este nevoie ca 8 ani la rand sa circuli fara sa cauzezi accidente. Asadar, bonusurile acordate soferilor prudenti au devenit mai mici si se obtin mai greu.

Persoanele care erau incadrate in clasa B9-B14 vor fi retrogradate in clasa B8. Acestia sunt asiguratii care au cel mai mult de pierdut.

Penalitati mai blande pentru accidente

Pe de alta parte, persoanele din vina carora s-a produs un accident vor fi penalizate mai bland. Anterior, prima de asigurare se putea dubla, pentru soferii care generau prea des accidente.

In prezent, indiferent cat de multe accidente produci, penalitatea maxima este de 32% fata de tariful standard, fiind de 3 ori mai mica decat inainte.

Pe de alta parte, penalizarile se acumuleaza mai lent. Exista 8 clase de malus –de la M1 la M8  – cu grade diferite de penalizare. Acum vei ajunge mult mai greu la M8.  

Daca ai o singura dauna intr-un an, esti retrogradat cu 2 clase, fata de 4 clase cate se aplicau inainte. Pentru 2 sau mai multe daune in acelasi an, pierzi doar 4 clase, fata de 7-10 clase anterior.

Schimbarile se aplica atat pentru politele RCA vandute persoanelor fizice, cat si pentru cele destinate persoanelor juridice. Poti verifica cum te afecteaza sistemul bonus-malus cu ajutorul Calculatorului RCA pentru tarife maxime.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult