Comisionul agentului de vanzari se inscrie pe polita RCA
Consumatorii vor putea afla din 2015, ce comision incaseza agentul care le vinde asigurari RCA, conform modificarilor adoptate de ASF.
De la 1 ianuarie 2015, polita RCA va cuprinde informatii cu privire la comisionul incasat de agentul de vanzari, atat ca procent din prima de asigurare, cat si ca valoare.
Acest comision este inclus si acum in prima de asigurare. Brokerii incaseaza aproximativ 15% din valoarea primelor, insa acest lucru nu este comunicat clientilor.
In cazul in care asigurarea este cumparata direct de la asigurator, polita va prezenta cheltuiala medie de achizitie directa.
Asigurarea are acelasi pret, indiferent de canalul de vanzari
Totodata, normele ASF interzic asiguratorilor sa practice tarife diferentiate la asigurarile RCA, in functie de canalul de distributie. Prin urmare, daca vrei sa eviti brokerul de asigurare si sa cumperi polita direct de la asigurator, nu vei economisi niciun ban si vei plati aceeasi prima.
O alta noua restrictie impusa de ASF este interzicerea acordarii oricaror avantaje colaterale la incheierea unei asigurari RCA.
Masura este menita sa descurajeze practicilor brokerilor de asigurare care erau dispusi sa imparta cu clientii o parte din comision. De exemplu, incasau un comision de 15% de la asigurator si alegeau sa vanda asigurarea consumatorilor cu un discount de 5%, renuntand la o parte din comisionul obtinut.
In acest fel, consumatorii putea achizitiona asigurari mai ieftine decat daca apeleau direct la asigurator.
Care vor efectele?
Noile norme sunt menite sa descurajeze vanzarile prin intermediul brokerilor de asigurare, care au ajuns sa intermedieze jumatate din piata asigurarilor RCA.
Acest canal de vanzari accentueaza competitia la nivel de pret intre asiguratori, astfel ca se ajunge in situatia ca unele companii sa ofere prime care nu permit acoperirea riscurilor, cu scopul de a atrage clienti.
Este deja cunoscut faptul ca societatile care vand cele mai ieftine polite RCA, au cele mai mari probleme cu solutionarea dosarelor de daune. Deseori, aceste companii ofera si cele mai mari comisioane brokerilor, astfel ca acestia sunt motivati sa le vanda cu prioritate.
Prin modificarile adoptate, ASF incearca sa ajute asiguratorii sa majoreze primele de asigurare, atenunand efectele competitiei. Prin urmare, ne putem astepta ca pe viitor tarifele RCA sa se majoreze.
Este insa nevoie ca si in sfera daunelor sa se produca schimbari, astfel incat atunci cand masina ne este avariata din vina altui sofer, sa ne putem repara civilizat autoturismul pe polita RCA.