Platile catre pagubitii Astra pot incepe

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care au de incasat sume dintr-un dosar de dauna deschis la Astra Asigurari isi vor putea acoperi in sfasit pagubele. Fondul de garantare poate incepe platile.

Curtea de Apel Bucuresti a declarat ca definitiva hotararea de intrare in procedura de faliment a societatii Astra Asigurari. Aceasta era o cerinta prevazute in lege, pentru ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) sa inceapa plata compensatiilor.

ASF a cerut falimentul Astra la sfarsitul lui august 2015, moment in care toate platile catre pagubiti au fost suspendate. Perioda de asteptare a luat acum sfarsit, astfel ca FGA va incepe platile incepand din luna mai 2016.

Cine va beneficia de despagubiri?

Compensatiile vor fi platite doar catre persoanele care au depus cerere la FGA pentru deschiderea unui dosar de dauna. 

Platile vor fi facute abia dupa ce FGA va aproba dosarul de dauna. Pe data de 11 aprilie 2016, FGA anunta ca erau aprobate in jur de 3.600 de dosare de plata, dintr-un total de 28.500 de cereri de plata.

Astfel, este de asteptat ca procesul de plata sa se intinda pe o perioada de cateva luni, pana cand Comisia Speciala desemnata in acest scop va analiza fiecare dosar. In anumite cazuri, Comisia poate solicita documente suplimentare de la pagubit.

Plata despagubirilor de face in limita plafonului de 450.000 lei pentru fiecare pagubit.

Multi pagubiti nu si-au revendicat drepturile

 In octombrie 2015, FGA anuntase ca a preluat de la Astra 57.000 de dosare, iar pe parcurs, s-au mai deschis alte noi dosare de daune direct la FGA. Prin urmare, s-au facut cereri la FGA doar pentru jumatate dintre daunele datorate de Astra.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult