Pensiile private beneficiaza de relaxarea fiscalitatii

Facilitatile fiscale introduse din 2017 pentru pensiile de stat devin aplicabile si pentru pensiile private, care beneficiaza indirect de masurile populiste ale guvernului Grindeanu.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Codul Fiscal a fost modificat la inceputul acestui an, introducand-se noi facilitati fiscale pentru pensionari. Astfel, s-a majorat deducerea pentru impozitul pe venit de la 1.050 lei la 2.000 lei.

In plus, pensionarii nu mai achita contributii pentru asigurari sociale de sanatate, acestea urmand sa fie suportate de la bugetul de stat.

Masurile luate de guvernul Grindeanu au vizat favorizarea pensiilor de stat. Cum insa Codul Fiscal nu face distinctie intre pensia de stat si pensia privata, aceste facilitati devin aplicabile si pentru pensiile private obligatorii si facultative.

Prin urmare, persoanele care urmeaza sa incaseze in acest an sume de la fondurile de pensii private vor plati taxe mai mici.

Cum platim taxe mai mici?

Noile facilitati fiscale sunt binevenite in special, in cazul pensiilor facultative, unde exista o dubla impunere. Eliminarea contributiilor la asigurari sociale de sanatate contribuie la atenuarea acestui impact.

Expertul Banilor ajuta persoanele care au de incasat sume de la fondurile de pensii private sa isi planifice retragerile astfel incat sa achite taxe cat mai mici, cu ajutorul Calculatorului Plata Pensiei Facultative.

Legea permite ca plata activului personal sa se faca intr-o singura transa sau in transe pe perioade de pana la 5 ani. Cei care aleg sa primeasca banii in transe vor achita taxe mai mici catre stat si vor beneficia de pensii mai mari.

Pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie intr-un viitor mai indepartat, beneficiile fiscale actuale sunt mai putin importante, deoarece legislatia se poate schimba oricand.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult