Pagubitii Astra sunt indemnati sa depuna cereri de plata

Foto: bplanet/ FreDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreDigitalPhotos.net

Persoanele care au dosare de dauna deschise la Astra Asigurari sunt indemnate sa depuna cereri de plata la fondul de garantare pentru a evita aglomeratia.

Dupa ce ASF a cerut falimentul Astra in august 2015, toate dosarele de dauna deschise la aceasta societate au fost blocate, acestea fiind preluatre de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor.

Pana in prezent nu s-a efectuat nicio plata catre pagubiti, deoarece legea impune ca plata compensatiilor sa fie efectuata abia dupa ce instantele decid in mod definitiv deschiderea procedurii de faliment.

Deocamdata, procedura de faliment a fost deschisa in instanta pe data de 3 decembrie 2015, urmatorul termen fiind stabilit pentru data de 4 aprilie 2016.

Doar 20% dintre pagubiti au depus cereri

Pana atunci, Fondul de Garantare al Asiguratilor recomanda pagubitilor sa depuna cereri de plata cat mai curand, pentru a evita aglomeratia, care s-ar putea produce atunci cand se va da drumul la plati.

“Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor”, se arata in comunicatul fondului.

Pana la sfarsitul anului 2015, fondul a primit 15.200 de cereri de plata, in valoare de 92 milioane lei. Avand in vedere ca fondul a preluat de la Astra peste 52.000 de dosare de dauna, reiese ca pana acum doar 20% dintre pagubiti au depus cereri.

Despagubirea poate fi platita direct catre service-ul auto

Valoarea maxima a compensatiei este de 450.000 lei pentru un singur pagubit.

Fondul informeaza ca, in cererea de despagubire, persoanele pot mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat masina. Desi acest lucru este atractiv pentru pagubiti, este putin probabil ca acestia sa gaseasca vreun service dispus sa lucreze pe credit si sa astepte cu lunile plata.

Singura solutie pentru persoanele afectate de acest faliment este sa isi repare singure masinile si sa pastreze devizele si facturile de la service. In baza acestora, isi vor putea recupera apoi banii de la fondul de garantare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult