Optiunile binare si contractele pe diferenta, produse toxice

Optiunile binare si contractele pe diferenta genereaza pierderi mari pentru consumatori, motiv pentru care autoritatile europene au decis sa interzica vanzarea acestor produse.

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) a intervenit pentru a proteja consumatorii de o serie de produse de investitii care produc pagube insemnate consumatorilor.

Optiunile binare au fost interzise

Cea mai aspra masura a fost aplicata in cazul optiunilor binare, fiind interzisa promovarea si vanzarea acestor produse catre consumatori.

Optiunile binare ofera posibilitatea obtinerii unui castig prestabilit, daca activul de baza evolueaza conform unor conditii stabilite, intr-un orizont de timp agreat.

Un produs des intalnit este oferirea unui castig in cazul in care cursul de schimb, pretul aurului sau al unei actiuni atinge un anumit prag.

De exemplu, optiunea este emisa la ora 11 si ofera un castig daca pretul aurului creste pana la 15.00. Daca la ora respectiva, pretul este mai mic decat in momentul emisiunii, investitorul pierde toti banii.

Din cauza caracteristicilor, investitorii individuali, in general, pierd bani de pe urma acestor produse. In plus, aceste produse nu au vreun rol anume ca alternativa de investitii.

Toate tipuri de optiuni binare sunt interzise, in urma deciziei ESMA.

Este important de precizat ca nu toate optiunile sunt toxice. De exemplu, optiunile de tip put sau call (denumite si plain vanilla) sunt larg raspandite ca metode de protejare impotriva riscurilor financiare. Acestea nu genereaza un castig fix, ci valoarea lor depinde de evolutia activului suport.

Contractele pe diferenta au fost restrictionate

Cel de-al doilea produs toxic vizat de ESMA il reprezinta contractele de diferenta (CFD). Acestea ajuta investitorii sa speculeze fluctuatiile financiare, fara sa fie nevoie sa detina activul suport.

Aceste produse nu au fost interzise, dar au fost impuse restrictii cu privire la caracteristicile produselor, in scopul protejarii consumatorilor.

Efectul de levier in cazul deschiderii unei pozitii de catre un consumator a fost restrans, in functie de volatilitatea activului suport. ESMA a stabilit urmatoarele praguri maxime:
– 30:1 pentru perechile de valute majore
– 20:1 pentru restul de perechi valutare, aur si indici bursieri majori
– 10:1 pentru marfuri, altele decat aur si alti indici bursieri
– 5:1 pentru actiuni
– 2:1 pentru criptomonede.

Marja minima necesara pentru inchiderea automata a contractelor pe diferenta a fost stabilita la 50%. In plus, furnizorii trebuie sa ofere o protectie impotriva balantei negative pe cont, sa restrictioneze stimulentele pentru vanzarea acestor produse si sa ofere avertismente de risc standardizate.

Din datele colectate de ESMA din statele membre reiese ca 74-89% din conturile individuale ce fac tranzactii CFD pierd bani. Pierderea medie pe client porneste de la 1.600 euro si poate ajunge pana la 29.000 euro.

Combinatia dintre promisiunea unui randament ridicat, platforme digitale unde se tranzactioneaza usor intr-un context de dobanzi extrem de mici a creat o oferta care atrage investitorii individuali. Cu toate acestea, complexitatea inerenta a produselor si efectul de levier excesiv al acestora – in cazul CFD-urile – au dus la pierderi semnificative pentru investitorii individuali”, afirma presedintele ESMA, Steven Maijoor.

Decizia ESMA devine aplicabila la o luna de la publicarea ei in Jurnalul Oficial al UE in cazul optiunilor binare si in 2 luni de la publicare pentru CFD.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult