Care sunt riscurile investitiei in monedele virtuale?

Multi consumatori cumpara monede virtuale in speranta ca valoarea acestora va creste, fara sa fie constienti de riscurile ridicate de a pierde toti banii investiti.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Daca vrei sa cumperi monede virtuale, trebuie sa stii ca exista un risc foarte mare de a pierde banii investiti. Acesta este avertismentul autoritatilor de supraveghere financiara din Europa, ingrijorate de faptul ca multi consumatori sunt atrasi de perspectiva unui castig mare pe termen scurt.

De exemplu, valoarea Bitcoin a crescut rapid in 2017, de la 1.000 euro in ianuarie pana la peste 16.000 euro la mijlocul lui decembrie. Ulterior, a urmat un declin de 70%, pana la 5.000 euro in februarie 2018.

Dupa aceea, Bitcoin a revenit, urcand cu 40% fata de minimul atins in acest an si se tranzactioneaza acum in jurul valorii de 7.000 euro.

BNR protejeaza sectorul bancar de monedele virtuale

BNR a catalogat recent monedele virtuale ca si active speculative, din cauza cresterilor expenentiale ale preturilor si a fluctuatiilor ample ale cotatiilor pe o perioada scurta de timp.

Totodata, a cerut bancilor si IFN-urilor sa nu aiba vreo legatura cu monedele virtuale.

“In scopul evitarii manifestarii riscului reputational la nivelul institutiilor de credit, Banca Nationala a Romaniei, in calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede”, se arata intr-un comunicat emis de banca centrala pe 6 februarie 2018.

Actiunile BNR nu elimina insa accesul consumatorilor la monedele virtuale, deoarece pasaportul european permite firmelor de investitii din spatiul EU acces neingradit la piata locala.

Riscuri pentru consumatori

Inainte de a paria pe Bitcoin, Ripple, Ether sau alte monede virtuale este important sa cunosti riscurile la care te expui.

Fluctuatii extreme si riscul de supraevaluare: majoritatea monedelor virtuale au cunoscut fluctuatii extrem de ridicate ale valorii de tranzactionare si au toate caracteristicile unei activ mult supraevaluat. In cazul in care vrei sa cumperi monede virtuale sau instrumente care au ca activ suport aceste monede, este posibil sa pierzi toti banii investiti;

Zero Protectie: monedele virtuale nu sunt reglementate la nivel european, ceea ce inseamna ca nu exista nicio o schema de protectie pentru consumatorii care detin astfel de monede. De exemplu, daca platforma de tranzactionare a monedelor/ furnizorul de e-wallet intra in faliment, cad victima unor atacuri cibernetice sau apar fraude, atunci nu exista nicio forma de protectie legala care sa garanteze recuperarea banilor.

Imposibilitatea de a vinde monedele: atunci cand cumperi moneda virtuala, este posibil sa nu poti vinde monedele pentru o lunga perioada de timp si sa suporti pierderi in aceasta perioada.

Preturi netransparente: modul de formare a pretului pentru monedele virtuale nu este intotdeauna transparent, astfel ca exista un risc inalt de a nu primi o cotatie corecta atunci cand vanzi si cumperi monede de acest tip;

Probleme operationale: unele platforme de tranzactionare au cunoscut probleme operationale majore, care au impiedicat consumatorii sa faca tranzactii o buna perioada, suportand pierderile cauzate de fluctatiile de pret din perioada de nefunctionare a platformei.

Informatii inselatoare: cumparatorii nu au la dispozitie informatii complete atunci cand decid sa cumpere monede virtuale. In cele mai dese cazuri, informatiile sunt prezentate intr-o forma dificil de inteles si nu prezinta in mod corect riscurile asociate;

Investitie nepotrivita: majoritatea consumatorilor ar trebui sa se fereasca de monedele virtuale. Fluctuatiile majore si incertitudinea furnizorilor fac din monedele virtuale o solutie nepotrivita de investitie, atat pe termen scurt, dar mai ales pentru obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea in vederea pensionarii.

Aceste avertismente au fost emise de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) si Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult