Masina poate fi reparata la propriul asigurator RCA

Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net

Noua lege privind asigurarea RCA permite persoanelor pagubite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA, iar companiile de asigurari isi vor compensa intre ele sumele datorate.

Pe 19 septembrie 2016, a intrat in vigoare o noua lege cu privire la asigurarea RCA (OUG 54/2016). Aceasta introduce o noua metoda pentru reparatia masinii pe RCA: compensarea directa intre asiguratori.

In cazul in care ti-a fost avariata masina din vina altui sofer, poti merge la propriul asigurator RCA pentru constatarea daunei. Acesta va plati apoi factura catre service-ul auto, iar ulterior asiguratorul tau isi va recupera suma platita de la asiguratorul RCA al soferului vinovat.

Aceasta metoda se poate aplica numai in urmatoarele conditii:

  • accidentul auto s-a produs pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accident sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • accidentul a generat doar pagube materiale pentru vehiculele implicate in accident;
  • ambele vehicule au asigurare RCA valabila la data accidentului;
  • nu s-au produs vatamari corporale.

Prin urmare, aceasta metoda de reparatie poate fi utilizata in cazul accidentelor usoare, ca sunt insa si cele mai frecvente.

Un RCA ieftin nu mai e de ajuns!

Noua solutie are scopul sa descurajeze achizitia de RCA ieftin. Pana acum, consumatorii nu aveau niciun motiv sa cumpere un RCA mai scump, de la o companie cu reputatie buna. Avand in vedere ca nu beneficiau in mod direct de niciun avantaj, decizia de achizitie era influentata doar de pret.

Profitand de faptul ca autoritatea de supraveghere era foarte slaba, multe companii s-au extins agresiv in anii anteriori pe segmentul RCA, prin practicarea unor preturi foarte mici. Iar cand venea momentul sa achite despagubiri, acestea gaseau motive sa nu plateasca sumele cuvenite.

Acum aceste companii ingroasa randul societatilor falite sau aflate in supraveghere speciala.

Reparatia masinii la propriul asigurator are scopul sa shimbe comportamentul clientilor si sa-i faca sa aleaga asiguratorul si in functie de reputatia sa. In acest mod, te asiguri ca, in caz de accident, iti poti repara propria masina in bune conditii.

Acest lucru ar trebui sa contareasca mai mult, in cazul celor care nu au incheiat o polita Casco, deoarece si aceasta asigurare ofera o facilitate similara (repari masina pe Casco si asiguratorul Casco isi recupereaza banii de la asiguratorul RCA al soferului vinovat de accident).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult