Intelegere intre asiguratori pentru majorarea tarifelor RCA

asf1ASF sfideaza practicile anticoncurentiale si a pus la punct un protocol cu asiguratorii, prin care sa limiteze cresterea tarifelor la RCA. Partea proasta este tarifele pot creste cu maxim 50% in 2016, asa ca tot asiguratorii au de castigat.

De mai bine de un an, ASF se chinuie sa faca ceva impotriva tendintei de crestere a tarifelor la RCA. Pana acum actiunile nu au avut efecte vizibile, deoarece asiguratii se plang in mod continuu de faptul ca tarifele cresc de la un an la altul.

ASF a incercat sa stopeze scumpirea tarifelor la RCA prin diverse masuri tehnice, cerand societatilor de asigurare sa isi fundamenteze mai bine calculele, pe baza unor criterii mai solide.

La sfarsitul lui 2015, ASF a recunoscut indirect ca aceste masuri nu dau niciun rezultat si a apelat la o solutie disperata, ca sa arate ca face ceva.

Scumpiri de 50% sunt neglijabile… daca ai salariul de la ASF

Pe 22 decembrie 2015, ASF a incheiat un protocol cu societatile de asigurare, prin care s-a convenit ca tarifele sa fie majorate cu cel mult 50% in 2016.

Altfel spus, asiguratorii s-au pus de acord cu cat sa majoreze tarifele. Asa cum se observa, nu vorbim de o majorare neglijabila a primelor, ci de o crestere extrem de mare: cu pana la 50%.

Evident, o majorare atat de ampla nu aduce niciun serviciu consumatorilor, ci doar asiguratorilor, care in acest mod au batut palma cum sa scumpeasca mai departe tarifele, cu girul autoritatii de supraveghere.

La inceputul lui 2016, ASF a verificat daca cele 9 societati de asigurare s-au incadrat in plafonul de crestere anuntat si a reiesit ca protocolul s-a respectat, cu unele exceptii marginale. Un succes enorm probabil pentru autoritate!

ASF isi depaseste atributiile

Implicarea ASF in intelegeri cu asiguratorii despre cum sa fie stabilite tarifele, depaseste cu mult atributiile autoritatii, asa cum ea insasi a avertizat in trecut.

Pe 24 februarie 2015, ASF semnala ca “legislatia europeana in domeniul asigurarilor […] limiteaza rolul autoritatilor de reglementare, stipuland ca valoarea primelor de asigurare […] pe care un asigurator intentioneaZa sa le utilizeze in relatiile sale cu asiguratii nu sunt supuse aprobarii prealabile sau informarilor sistematice”.

Comunicatul de presa al ASF sublinia faptul ca legea prevede ca “societatile de asigurare isi stabilesc singure tarifele de prima, fara ca acestea sa fie supuse aprobarii Autoritatii de Supraveghere Financiara”.

Acum, se pare ca tarifele cresc cu aprobarea ASF. Partea proasta este ca valul scumpirilor nu se opreste nici macar in acest mod!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult