Dobanzile si investitiile la bursa, impozitate mai sever din 2017

Persoanele fizice vor fi plati impozite suplimentare din 2017 pentru veniturile obtinute din investitii la bursa si dobanzi la depozite. Rata de impozitare urca la 21,5%.

Foto: iosphere/ FeeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FeeDigitalPhotos.net

Veniturile obtinute din dobanzi si din investitii de catre populatie vor fi taxate mai server din 2017.

Pe langa impozitul pe venit de 16%, persoanele fizice vor avea de plata si contributii pentru asigurari sociale de sanatate de 5,5%.

In total, rata de impozitare a veniturilor din investitii urca la 21,5%, pentru urmatoarele tipuri de venituri:

  • veniturile din dobanzi, cum sunt cele obtinute din depozite la termen si conturi de economii
  • castigurile din tranzactiile cu actiuni listate la bursa sau din investitii in fonduri mutuale.

Cum se achita impozitele?

Modul de achitare al impozitelor difera in functie de tipul de venit obtinut. In cazul veniturilor din dobanzi, impozitul pe venit de 16% se retine automat in momentul platii, ca si pana acum.

In anul urmator, fiscul va emite o decizie de impunere prin care stabileste sumele datorate sub forma de contributii pentru asigurari sociale de sanatate. Termenul de plata fiind de 60 de zile de la primerea deciziei.

In cazul castigurilor din investitii la bursa sau in fonduri mutuale, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia anuala la fisc pana pe 25 mai.

Ulterior, el primeste decizia de impunere anuala, prin care se stabilesc atat sumele de plata pentru impozitul pe venit cat si pentru contributia pentru asigurari sociale de sanatate.

Dividendele sunt favorizate

Conform Codului Fiscal, dividendele sunt incluse tot in categoria veniturilor din investitii, insa tratamentul fiscal este mult mai bland.

Impozitul pe venit este de numai 5%, iar din 2017, se vor achita si contributii pentru asigurari sociale de sanatate de 5,5%.

In total, rata de impozitare a dividendelor ajunge la 10,5%, de aproape 2 ori mai mica decat in cazul veniturilor din dobanzi si castigurilor din investitii la bursa.

Cea mai avantajoasa forma de investitii din punct de vedere fiscal sunt investitiile in titluri de stat. Castigurile sunt in acest caz scutite de la impozitare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult