Dobanzile la depozite incep sa creasca

Dobanzile la depozite si-au stopat declinul, iar tendinta incepe sa se inverseze. O serie de banci au majorat deja dobanzile in lei, astfel ca deponentii pot beneficia de castiguri mai mari.

Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net

Cresterea dobanzilor interbancare scumpeste creditele, insa favorizeaza pe cei care economisesc. Dupa o lunga perioada de scadere, dobanzile la depozite revin pe crestere.

O serie de banci de talie mica au urcat deja dobanzile practicate pentru depozitele la termen in lei, incurajand economisirea.

Pe 12 octombrie, Credit Agricole a majorat dobanzile in lei cu pana la 0,4 puncte procentuale. Cea mai ampla crestere s-a aplicat pentru scadenta de 9 luni, unde randamentul a ajuns la 1,65%. Pe termene scurte, cum ar fi scadenta de 1 luna – dobanzile au ramas neschimbate.

O alta banca ce ofera castiguri mai mari la depozite este Idea Bank. In acest caz, depozitele pe 1 luna au beneficiat de cea mai mare majorare, rata dobanzii urcand cu 0,2 puncte procentuale. Pentru termenele mai mari de 6 luni, dobanzile au ramas nemodificate.

Este de asteptat ca in urmatoarele saptamani, numarul bancilor care fac anunturi similare sa se extinda, avand in vedere amplitudinea schimbarilor intervenite pe piata interbancara. Robor la 3 luni a crescut in decurs de o luna cu aproape un punct procentual (de la 0,9% la 1,8%).

Este recunoscut faptul ca atunci cand dobanzile cresc, bancile prefera mai intai sa majoreze dobanzile la credite si apoi pe cele de la depozite.

Castigurile deponentilor sunt la minime istorice

Dobanzile in lei la depozite se afla in prezent la minime istorice. Niciodata, deponentii nu au avut de castigat atat de putin prin depunerea banilor la banca.

Rata medie a dobanzii pentru depozitele constituite de populatie a ajuns in august 2017 la numai 0,73%, conform datelor BNR.

Desi pe piata interbancara, dobanzile s-au stabilizat in prima parte a acestui an, bancile au continua sa duca in jos randamentele la depozite. Chiar si in luna septembrie – cand dobanzile interbancare intrau pe traiectorie ascendenta  – una dintre bancile importante (BRD) punea in aplicare o noua reducere a dobanzilor la depozite.

Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele bancilor in sectiunea Depozite la termen, unde poti gasi rapid cele mai bune oferte, in functie de castigul net obtinut. Calculele tin cont atat de dobanzile practicate, cat si de comisioanele asociate conturilor curente si de comisionul de retragere de numerar (daca vrei sa retragi banii cash la scadenta).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult