Dispar creditele Prima Casa in euro
Guvernul va elimina varianta in euro pentru creditele Prima Casa. Imprumuturile garantate de stat vor fi acordate pe viitor doar in lei. ExpertulBanilor.ro iti arata care vor fi efectele la nivelul consumatorilor.
Guvernul Ponta va modifica regulile de functionare ale programului Prima casa, pentru a impune o singura moneda de finantare: leul. Creditele Prima Casa in euro nu vor mai exista, astfel ca noii solicitanti vor fi nevoiti sa aleaga imprumuturile in lei.
Efecte asupra consumatorilor
Imprumuturile in lei au avantajul ca nu expun consumatorii riscului valutar spre deosebire de creditele in euro. Astfel, se elimina o sursa potentiala de risc.
Pe de alta parte, creditele in lei nu sunt lipsite de riscuri. Asa cum ExpertulBanilor a semnalat anterior, principalul pericol este riscul de dobanda. Dobanzile creditelor in lei sunt legate de indicele Robor, care constituie o sursa si mai mare de instabilitate decat riscul valutar.
Evident si creditele in euro sunt expuse riscului de rata a dobanzii. In acest caz, dobanzile sunt indexate in functie de ratele Euribor. Evolutiile din ultimii ani au aratat insa ca indicele Euribor este mult mai stabil decat Robor.
Pentru a intelege mai usor riscurile, este util un exemplu.
Comparatiile de mai sus pot fi simulate cu ajutorul calculatorului Credit in lei sau euro, cu date personalizate.
Prin urmare, in conditii de turbulente financiare maxime, ratele la creditele in euro s-au majorat intr-o masura mult mai mica decat ratele la creditele in lei.
Pentru ca situatia sa se schimbe este necesar ca ratele Robor sa devina mult mai stabile decat in prezent. Iar acest lucru depinde de masura in care BNR va reusi sa controleze inflatia pe viitor. Pana acum, banca centrala s-a achitat destul de slab de aceasta atributie, ratand in mod repetat tinta de inflatie. Tocmai de aceea, fluctuatiile mari ale preturilor s-au transmis si la nivelul dobanzilor in lei.
In concluzie, cei care au incredere in capacitatea BNR de a mentine inflatia la un nivel scazut pe termen lung, nu ar trebui sa fie afectati de decizia luata de guvern.
Ce alternative exista?
Persoanele care doresc totusi sa se imprumute in euro pot alege pe viitor varianta unui credit imobiliar standard in detrimentul programului Prima Casa.
In acest caz, avansul minim este de 25%, ceea ce nu este neaparat un aspect negativ. Plata unui avans mai mare forteaza clientii sa analizeze mai atent oportunitatea achizitiei un case si sa cantareasca efectele pe termen lung.
In plus, atunci cand ai reusit sa acumulezi un avans din propriile venituri inseamna ca situatia ta financiara este stabila si sunt mai mici riscurile sa nu poti achita creditul.
Pentru a-ti planifica acumularea avansului necesar pentru o casa, ExpertulBanilor.ro iti pune la dispozitie platforma online Planul financiar personal. Aici iti poti organiza bugetul de venituri si cheltuieli si poti estima cum vor evolua in timp economiile tale, in functie de comportamentul tau financiar actual.