Depozitele bancare si castigurile din investitii vor fi taxate suplimentar
Persoanele fizice vor trebui sa achite taxe suplimentare pentru veniturile obtinute din depozite bancare sau din investitii, conform noilor prevederi ale Codului Fiscal.
Guvernul va creste nivelul de impozitare pentru dobanzile primite de la banci si castigurile obtinute din investitii (cum sunt cele provenite din tranzactii bursiere sau din investitii in fonduri mutuale).
In prezent, aceste venituri sunt impozitate cu 16%. Guvernul a adaugat insa o noua taxa, fortand populatia sa achite si contributii de asigurari sociale de sanatate la aceste venituri. Astfel, statul va retine din castigul brut 5,5%, dupa care va impozita venitul ramas cu inca 16%.
In total, rata de impozitare va fi 20,6% din venitul brut.
Contributiile de sanatate devin obligatorii din 2016, doar pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din chirii si investitii. Dar, din 2017, aceste contributii urmeaza sa fie datorate de catre toate persoanele fizice.
Conform Codului Fiscal, persoanele fizice vor primi anual o decizie de impunere pentru sumele pe care trebuie sa le achite pentru contributiile sociale de sanatate. In acest sens, se vor aduna veniturile obtinute din toate sursele si se va stabili diferenta de plata, care trebuie achitata in termen de 60 de zile.
Depozitele vor genera tot mai des pierderi
Masura este una extrem de nefavorabila pentru consumatori, deoarece va reduce si mai mult atractivitatea depozitelor bancare.
In prezent, dobanzile au scazut la valori foarte mici, motiv pentru care in tot mai multe cazuri, castigul nu acopera nici macar comisioanele practicate de banca.
Expertul Banilor te ajuta sa sesizezi mai usor acest aspect in sectiunea Depozite la termen. Daca facem o simulare pentru un depozit de 5.000 lei pe 3 luni, gasim 5 banci importante (BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen, Unicredit) unde consumatorul suporta pierdere, daca alege sa retraga banii la scadenta in numerar. Si cu toate acestea, fiscul percepe impozite.
Cresterea impozitarii va accentua acest efect, iar tot mai des consumatorii se vor trezi, la scadenta depozitului, ca primesc inapoi mai putini bani decat au depus.
Costurile asociate depozitelor ar trebui sa fie deductibile
In cazul investitiilor la bursa, impozitarea se aplica doar la venitul net, dupa ce s-au dedus comisioanele aferente tranzactiilor. Impozitul se aplica doar atunci cand se obtine profit, iar pierderile se pot recupera in anii urmatori.
Echitabil ar fi ca si in cazul depozitelor bancare sa fie deduse in prealabil cheltuielile ocazionate cu administrarea contului curent, constituirea si lichidarea unui depozit. In acest mod, s-ar evita situatiile cand se impoziteaza depozite care au generat pierderi pentru consumatori.