Cum se poate schimba tipul de contract de economisire-creditare?

Foto: samurai/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: samurai/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile pentru locuinte permit schimbarea tipului de contract de economisire-creditare doar intr-o singura directie. ExpertulBanilor.ro va prezinta optiunile disponibile pentru clienti, in functie de banca.

Bancile pentru locuinte ofera 2 tipuri de contracte de economisire-credite. Un tip de contract ofera dobanzi mai atractive in faza de economisire, iar celalalt tip de contract – in faza de creditare.

La contractele care incurajeaza etapa de economisire:

  • BCR Locuinte ofera o dobanda de 3% pentru sumele economisite, dar incaseaza o dobanda de 6% in etapa de creditare (contracte de tip Economii).
  • Raiffeisen Locuinte remunereaza economiile cu o dobanda de 3%, dar solicita o dobanda de 6% in etapa de creditare (la contracte de tip Avantaj Economisire).

 

In schimb, la contractele care prezinta avantaje in etapa de creditare:

  • BCR Locuinte remunereaza economiile cu 2% pe an, dar ofera credite locative la o dobanda de 5% (contracte de Locuinta)
  • Raiffeisen Locuinte plateste o dobanda de 1,5% pe an pentru economii, dar incaseaza o dobanda de 4,5% la credit (contracte de tip Rapid/Standard).

 

In general, primul tip de contract este recomandat pentru clientii care vor doar sa economiseasca si nu ii intereseaza sa obtina si credit locativ. In acest caz, te intereseaza sa ai o dobanda cat mai mare la contul de economii.

Al doilea tip de contract este avantajos pentru cei care vor sa obtina creditul locativ la sfarsitul perioadei de economisire. Acest contract ofera economii de costuri mai mari pentru client deoarece perioada de creditare va fi mai lunga decat perioada de economisire.

Schimbari intr-un singur sens

In cazul ai semnat un contract si vrei apoi sa schimbi tipul acestuia, bancile pentru locuinte sunt restrictive si accepta o schimbare doar intr-o singura directie. Sensul de schimbare este insa diferit intre banci.

BCR Locuinte accepta doar trecerea de la contractele tip Economii la contractele tip Locuinta. In aceste situatii, dobanda care nu a fost inca bonificata pentru sumele economisite se va recalcula, urmand a fi redusa cu o treime.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte procedeaza invers si permite doar trecerea de la contracte de tip Rapid sau Standard la contracte de tip Avantaj Economisire. Dobanda aplicata la sumele economisite se va majora de la inceputul anului calendaristic in care a avut loc schimbarea.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult