Cum pot tinerii cumpara mai ieftin asigurari RCA?

Foto: David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

Primele de asigurare s-au majorat substantial in ultimele luni, soferii tineri fiind nevoiti sa achite sume tot mai mari la asigurarile RCA. Iti aratam ce poti face ca sa cumperi o asigurare mai ieftina!

Asigurarile auto sunt mult mai scumpe pentru soferii tineri, iar situatia nu se va schimba, indiferent de presiunile politice.

Motivul este simplu: riscul pentru producerea unui accident este mult mai mare in cazul persoanelor cu varsta mai mica de 30 ani.

De ce sunt tinerii penalizati?

Aproape 40% dintre accidentele grave produse in 2013 au fost provocate de soferi cu varsta cuprinsa intre 16-30 ani, reise din statisticile Politiei Rutiere. In schimb, doar un sfert dintre posesorii de permise auto au varsta mai mica de 30 de ani.

Asociatia societatilor de asigurare – UNSAR – arata ca si pe pietele occidentale, primele de asigurare sunt mai mari in cazul persoanelor tinere. Un studiu realizat de compania britanica Oxera precizeaza ca varsta este un factor important, chiar si daca nu se ia in calcul experienta de sofat.

Spre exemplu, o persoana fara experienta la volan, dar cu varsta in jurul a 40 de ani are o probabilitate mult mai scazuta de a produce accidente decat una de 20 ani, tot fara experienta in sofat.

Un studiu realizat de UNSAR arata ca in multe tari europene, persoanele cu varsta mai mica de 20 ani ajung sa plateasca prime de cateva ori mai mari decat cele trecute de 30 ani.

Cum se poate reduce prima de asigurare?

  • cea mai simpla metoda pentru a plati un RCA mai ieftin este sa nu inmatriculezi masina pe numele tau, ci pe numele parintilor. Asiguratorii tin cont de profilul de risc al proprietarilor, iar asigurarea RCA este valabila pentru orice sofer care conduce masina respectiva;
  • cumpara o masina cu o capacitate cilindrica mai mica. Cu cat masina are un motor mai puternic, cu atat cresc tarifele de asigurare;
  • circula prudent cu masina si in timp vei beneficia de tarife mai mici. Sistemul bonus-malus te ajuta sa beneficieze automat de reduceri fata de tariful standard.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult