Contributiile la pensiile private, inghetate in primele luni din 2017

Guvernul Ciolos decis sa inghete contributiile la fondurile de pensii private obligatorii in primele 2 luni din 2017. Ulterior, contributiile ar urma sa ajunga la 6% din salariul brut.

sedinta-guvern-ciolosCalendarul de majorare a contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii sufera o noua amanare. In luna decembrie, guvernul Ciolos a decis pe ultime suta de metri sa isi incalce angajamentele.

Printr-o ordonanta de urgenta, guvernul a decis sa introduca o derogare, prin care contributiile sa fie inghetate in primele 2 luni ale anului 2017.

Astfel, in perioada ianuarie-februarie 2017, contributia la Pilonul II de pensii va ramane la 5,1% din salariul brut.

Majorarea contributiilor a fost pasata noului guvern

Este a doua oara cand guvernul Ciolos sacrifica pensiile private. In 2016, contributia la Pilonul II trebuia ridicata la 5,5% din salariu. In loc sa aplice o majorare de 0,5 puncte procentuale, guvernul tehnocrat s-a limitat la o crestere de numai 0,1 puncte procentuale.

In schimb, guvernul s-a angajat sa recupereze aceasta intarziere in 2017, cand era prevazuta o crestere cu 0,9 puncte procentuale.

Din martie 2017, contributiile ar urma sa creasca cu 0,9 puncte procentuale, pana la 6% din salariul brut, conform cadrului legal actual. Acesta este pragul maxim pana la care legea prevede majorarea contributiilor pentru pensiile private.

Legea a fost insa modificata de atatea ori, astfel ca nu este exclus sa apara noi surprize.

Responsabilitatea majorarii contributiilor a fost pasata catre noul guvern PSD-ALDE. Ramane de vazut daca acesta va respecta calendarul de majorare sau vom asista la o noua amanare.

Pe de alta parte, pensiile de stat au devenit mai generoase, guvernul majorand de la 1 ianuarie 2017, punctul de pensie cu 5,25%, pana la 917,5 lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult