Ce masini beneficiaza de cel mai ieftin RCA?

ford focusASF efectuat o analiza asupra modului in care factorii de risc influenteaza tarifele RCA. Expertul Banilor iti prezinta in ce conditii poti obtine un RCA mai ieftin.

Societatile de asigurare stabilesc tarifele RCA pornind de la daunele inregistrate in trecut si incearca sa stabileasca o legatura intre o anumita caracteristica a masinii sau a proprietarului si despagubirile platite.

ASF a comandat o analiza catre societatea de consultanta MiIlliman, care sa stabileasca repere de referinta pentru dauna medie si frecventa acesteia.

In urma studiului, a reiesit ca cel mic risc de dauna se inregistreaza in urmatoarele cazuri:

1

Capacitatea cilindrica a masinii este sub 1.200 cmc

Frecventa daunei este in acest caz de numai 3,78%, pentru masinile cu motoare sub 1.200 cmc. Pe masura ce capacitatea cilindica este mai mare si frecventa daunei creste corespunzator. De exemplu, pentru masinile cu motor mai mare de 2.500 cmc, frecventa daunei este de doua ori mai mare, motiv pentru care si tarile RCA cresc semnificativ.

2

Varsta proprietarului este de peste 35 ani

In cazul proprietarilor cu varsta mai mare de 35 ani, se inregistreaza cea mai mica frecventa a daunei (4,58%). Cu cat varsta soferului este mai mica, cu atat creste riscul de dauna. Cel mai mare risc este in cazul soferilor cu varsta mai mica de 25 ani, unde frecventa daunei este cu 30% mai inalta comparativ cu segmentul de varsta +35 ani.

3

Varsta conteaza mai mult decat capacitatea cilindrica

Frecventa daunei scade semnificativ in cazul persoanelor pe peste de 35 ani, atunci cand conduc masini cu capacitate cilindica de pana in 1800 cmc.  Pentru masinile cu motoare de peste 1.800 cmc, frecventa daunei este influentata intr-o masura mai mica de varsta.

4

Masina este detinuta de o persoana fizica

Riscul de dauna este de 2 ori mai mic in cazul masinilor detinute de persoanele fizice comparativ cu cele inregistrate pe o firma, astfel ca tarifele RCA pentru populatie vor mai mici.

5

Masina este inmatriculata intr-un judet cu risc scazut de dauna

Anumite judete sunt asociate un grad de risc mai scazut: Botosani, Calarasi, Caras Severin, Covasna, Salaj. Pe de alta parte, frecventa daunei este mai mare in urmatoarele judete (peste 10%), ceea ce se reflecta in tarifele RCA: Arges, Bucuresti, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Ilfov, Iasi, Sibiu, Suceava.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult